Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Netěchovice obnovují původní krajinu

Obnovené původní křížky, stromořadí nebo odpočinková místa. To vše přibylo v zemědělské krajině mezi Týnem nad Vltavou a Bechyní. Místní část Netěchovice se zde totiž snaží alespoň částečně obnovit původní ráz krajiny. S výsadbou dlouhé aleje jim zde pomohla Nadace ČEZ.

Mimořádně rozlehlá pole na severu Vltavotýnska až do letošního roku křižovaly pouze nechráněné polní cesty. Nyní na nich lidé najdou dva obnovené křížky, drobná zastavení a od letošního listopadu i 400 metrů dlouhou alej.

„Je to částečný návrat k původní krajině. Nerozdělujeme pole, scelená v polovině minulého století, ale využíváme toho, že mezi nimi stejně vedou polní cesty. Takže nová alej kopíruje původní trasu,“ vysvětluje za osadu Netěchovice Jan Florián.

Stromořadí, tvořené 88 vzrostlými stromy, poskytne ochranu lidem i zvířatům. Navíc by mělo pomáhat snižovat vysychání krajiny a omezovat erozi. Právě přínos v oblasti životního prostředí byl rozhodující pro přiznání grantu z Nadace ČEZ. „Na projekty v oblasti životního prostředí se zaměřujeme dlouhodobě. V tomto případě jde o pomoc krajině i lidem, navíc jen kousek od elektrárny Temelín, proto jsme se jej rozhodli celou zaplatit,“ zdůvodnil stopadesátitisícovou dotaci člen její správní rady František Lust.

Zahradníci, společně s místními, využili jeden z posledních letošních termínů, kdy je ještě možné stromy sázet. Zem podle nich ještě nebyla promrzlá a stromy si na nižší teplotu už zvykly. „Je to spíš náročné pro lidi. Stromů je poměrně hodně a sázíme je dost hluboko, takže to není jednoduché, ale na jaře už by tady měli lidé mít zelený pás,“ vysvětlil jejich předák Michal Frýd.

Na to se těší také místostarostka Týna nad Vltavou Pavla Fraňková, podle které město chce v podobných spíše drobnějších projektech dál pokračovat. „I když jsou to už větší stromy, naplno si je užijí až naše děti. Tak je to ale správné, každá generace by za sebou měla něco nechat,“ řekla při slavnostním sázení.

Foto Petr Šuleř

Štítky Netěchovice, alej, ČEZ, Týn nad Vltavou, Bechyně, strom, Jan Florian, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Netěchovice obnovují původní krajinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.