Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jablonecká mincovna vydala nové pamětní mince. Mimo jiné i s Arnym Petráčkem

Olympijský vítěz z Ria de Janeiro judista Lukáš Krpálek a vítěz paralympiády plavec Arnošt Petráček mají mince s vlastním portrétem. Do zlata si je dnes osobně vyrazili v České mincovně v Jablonci nad Nisou. Je to už potřetí, co mincovna tímto způsobem úspěchy českých sportovců připomíná. Poprvé se taková ražba uskutečnila v roce 2012 po olympiádě v Londýně, kdy ve zlatě a stříbře vydala mince s portréty Barbory Špotákové, Davida Svobody, Miroslavy Knapkové a nejúspěšnějšího cyklisty historie paralympijských her Jiřího Ježka.

Krpálek byl ražbou nadšen. „Mám hrozně rád manuální práce. Jsem vlastně vyučený truhlář, i když už osm let jsem se tomu nevěnoval. Jsem rád, že jsem mohl být u ražení mince. Překvapilo mě, jak to bylo jednoduché - stačí zmáčknout dvě tlačítka a mince je hotová,“ řekl judista, který je od olympiády v jednom kole. Už se těší, až mu v lednu začne příprava a vyrazí do zahraničí. „Člověk si samozřejmě ty akce užívá, ale někdy by byl radši doma s rodinou,“ přiznal.

Podobný kolotoč je ale podle něj potřeba, protože jeho vítězství zvýšilo zájem o judo a přivedlo do oddílů stovky dětí. „Vím, že spousta klubů už má plno a ani nemohou přijímat,“ uvedl Krpálek.

Autorem mincí je medailér Jiří Dostál. „Je obdivuhodné, i když mě vůbec neviděl, že tu minci dokázal takhle navrhnout. Jsem za to hrozně moc rád, nejvíc se mi líbí plavecká dráha, a jak mám hlavu do strany, tak to se povedlo krásně,“ řekl ČTK Petráček. Samotnou ražbou byl překvapen, trvala jen pár sekund. „Jsem hrozně rád, že jsem si tu první minci mohl osobně sám vyrazit, to mě nejvíc potěšilo,“ řekl. Mít vlastní portrét na zlaté minci je podle něj skvělý pocit a chápe to jako odměnu za celoživotní práci. „Nejen za moji práci, ale mých rodičů, trenérů, kamarádů, kteří mi několik let věnují svůj volný čas,“ dodal.

Také Petráčkova zlatá medaile zvýšila zájem handicapovaných dětí o plavání. „Já jsem teď na plaveckých závodech na Strahově zaregistroval, že tam máme žáky, úplně mladý kluky, kteří mají nějaký handicap, takže si myslím, že se to pomalu zvyšuje. I u nás v klubu se zvýšil počet, takže je to znát,“ řekl sportovec.

Zlatá medaile z Ria podle něj pomohla sport handicapovaných zviditelnit a pomáhá i při shánění peněz. „Měli jsme teď několik charitativních akcí, takže to hodně pomohlo. Co se mě týče, tak finanční prostředky se teď lépe shání než v minulých letech a jsme za to rádi. Celá paralympijská příprava se pohybuje kolem milionu korun,“ uvedl plavec.

Mince s Petráčkovou a Krpálkovou podobiznou razí Česká mincovna ve dvou variantách. Zlatá o hmotnosti čtvrt unce (7,78 gramu) se prodává za 10.950 korun, a mincovna jich vyrazí jen 200. Pro investory jsou atraktivní, protože jsou osvobozeny od DPH. Emise větších půluncových stříbrných mincí čítá 500 kusů a prodávají se za 1450 korun.

Autoři | Foto Facebook Česká mincovna

Štítky mince, zlatá medaile, paralympijské hry, portrét, Lukáš Krpálek, olympijské hry, Rio de Janeiro, Česká mincovna, Barbora Špotáková, David Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecká mincovna vydala nové pamětní mince. Mimo jiné i s Arnym Petráčkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.