Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ROK 2017: Měla by začít stavba obchvatu Budějc, tenor Vargas vystoupí na krumlovském festivalu

Zahájení stavby obchvatu Českých Budějovic se může stát hlavní událostí v Jihočeském kraji v příštím roce. Podle harmonogramu mají práce začít na podzim příštího roku. Není však jisté, zda budou vykoupeny všechny pozemky pod plánovanou trasou obchvatu. Kromě toho Jihočeský kraj chystá další projekty, jako je stavba domova pro seniory v Dačicích na Jindřichohradecku za více než 100 milionů korun.

Obchvat Českých Budějovic bude součástí dálnice D3. Ta má v budoucnosti spojit česko-rakouské hranice s Prahou. „Pokud všechno půjde ideálně, mohlo by se začít v listopadu. Ale není jisté, zda se do té doby podaří vše připravit,“ řekl předseda sdružení pro výstavbu D3 Pavel Eybert.

Ředitelství silnic a dálnic muselo kvůli obchvatu vykupovat na čtyři stovky pozemků. Velkou část už získalo, dořešeno pořád není pár desítek případů. Práce na obchvatu jihočeské metropole budou trvat několik let.

ČTĚTE VÍCE: Stavba obchvatu Budějc je pro příští rok s otazníkem. Záleží na dílčích faktorech

Kromě toho v příštím roce začne Jihočeský kraj stavět domov pro seniory v Dačicích na Jindřichohradecku. Na další fázi dostavby letiště v Plané u Českých Budějovic kraj uvolní zhruba 300 milionů korun.

Výjimečnou akci připravuje na rok 2017 Alšova jihočeská galerie. V jízdárně v Hluboké nad Vltavou vystaví 33 serigrafií maďarsko-francouzského malíře Victora Vasarelyho, zakladatele optického umění neboli op-artu a dalších 55 prací z francouzské Fondation Vasarely.

„Bude to velmi unikátní výstava, kterou velmi pravděpodobně doplní dvě nebo tři tapisérie z Vasarelyho muzea, které je v maďarském městě Pécs,“ uvedl ředitel Alšovy galerie Aleš Seifert. V Pécsi se Vasarely v roce 1906 narodil.

Přelom července a srpna bude v Českém Krumlově opět patřit mezinárodnímu hudebnímu festivalu. Na zahajovacím operním galakoncertu se představí sopranistka Angele Gheorghiuová a tenorista Ramón Vargas. Doprovodí je Prague Philharmonia pod vedením Leoše Svárovského.

Začne stavba obchvatu Budějc v roce 2017?

Celkem hlasovalo269 čtenářů

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky České Budějovice, Ramón Vargas, Jihočeský kraj, okres Jindřichův Hradec, Dačice, Pavel Eybert, Ředitelství silnic a dálnic, Praha, Victor Vasarely, Angela Gheorghiu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ROK 2017: Měla by začít stavba obchvatu Budějc, tenor Vargas vystoupí na krumlovském festivalu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.