Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Návštěvnost Temelína zvýšily sociální sítě i olympijský park

Extrémně vysokou návštěvnost za letošní rok hlásí Jaderná elektrárna Temelín. Místní zámek s rozsáhlým infocentrem navštívilo 32 300 návštěvníků, 9 tisíc se jich navíc podívalo i do přísně střeženého areálu. Vysoká čísla souvisí podle provozovatelů se změnami v turistice. Lidé podle nich omezili cesty do některých zemí a lákaly je nejen tradiční památky, ale také výjimečné akce a unikátní místa.

„Návštěvníci se rozhodně mění. Už je daleko více těch, kteří netráví týden u rybníka, ale jsou aktivní, chtějí toho co nejvíce vidět a zažít. Na dovolenou jezdí informovaní, orientují se podle webů i sociálních sítí,“ vypočítává za energetiky Petr Šuleř z největší české elektrárny.

Temelín se i díky tomu stabilně drží mezi deseti nejnavštěvovanějšími památkami v jižních Čechách. Renesanční zámek Vysoký Hrádek s infocentrem na okraji střeženého jaderného areálu hlásil v letošním roce rekordní návštěvnost prakticky každý měsíc. „Kvůli rekonstrukci jsme měli měsíc zavřeno, ale jinak se průvodkyně nezastavily ani na minutu. Jen o prázdninách jsme měli přes 10 tisíc individuálních návštěvníků,“ konstatuje vedoucí temelínského infocentra Jana Gribbinová.

Návštěvnost podle ní vzrostla například v průběhu konání Olympijského parku Rio-Lipno 2016. Specifickým rysem Temelína je podle ní ale struktura návštěvníků, mezi kterými je o něco méně cizinců, než u jiných jihočeských památek. „Cizinců máme mezi návštěvníky méně než deset procent. Mimo hlavní sezonu k nám jezdí hodně Jihočeši a lidé z Prahy a Středočeského kraje. Od června do září se tady ale potkává celá Česká republika. Zajímavý je třeba velký zájem lidí ze severní Moravy,“ hodnotí Jana Gribbinová.

Změny v turistickém ruchu jsou podle odborníků patrné v celé oblasti. „Jednoznačně vidíme, že lidé chtějí trávit dovolenou v České republice aktivně. Dovolenou vybírají a rezervují na internetu, Temelín dokazuje, že v kurzu jsou stále kromě tradičních památek, vody a hor i technické památky a výjimečná místa,“ potvrzuje předseda destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko David Šťastný.

Pokračujícím fenoménem je podle něj i cykloturistika. Lidé mířící do jižních Čech s sebou velmi často berou kola, nebo si je na místě půjčují. Dokazují to i čísla z Temelína. Téměř 9 tisíc lidí sem v letošním roce dorazilo vlastní silou, tedy pěšky nebo na kole. Řádově dvě až tři stovky individuálních návštěvníků ještě energetici očekávají v posledních dvou dnech letošního roku. 

Štítky Temelín, Jaderná elektrárna Temelín, Jihočeský kraj, Česko, David Šťastný, Vysoký hrádek, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvnost Temelína zvýšily sociální sítě i olympijský park  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.