Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Madeta neprodlouží smlouvu se 44 dodavateli mléka

Jihočeská společnost Madeta neprodlouží smlouvy se 44 dodavateli mléka. Za tímto krokem stojí hospodářské sankce mezi Evropskou unií a Ruskem, které představovalo pro český mlékárenský průmysl velké odbytiště. Společnost má celkem 680 dodavatelů mléka, zpracuje ho kolem milionu litrů denně.

Loni v říjnu Madeta avizovala, že v letošním roce ukončí smlouvy o dodávkách syrového mléka se 70 farmáři. „Ale díky optimalizaci svozu mléka se podařilo dojednat, že dvaceti šesti z tohoto počtu se to týkat nebude, a smlouvy nejen že se nebudou rušit, ale naopak budou uzavřeny nové, a to na pětiletou dobu,“ řekla mluvčí Madety Marta Faktorová.

Důvody, proč se společnost rozhodla neprodloužit smlouvy s několika desítkami dodavatelů, jsou podle mluvčí nadbytek mléka, který způsobilo embargo mezi Evropskou unií a Ruskem, a zrušení mléčných kvót. „Embargo nám hodně zkomplikovalo život,“ řekla Faktorová.

Zemědělci, s nimiž Madeta neprodlouží smlouvu, budou hledat nové odběratele, někteří se ale obávají, že budou muset svůj chov zlikvidovat. Podle ředitele firmy Milana Teplého asi deset dodavatelů spolupráci ukončilo samo.

Teplý uvedl, že Evropská unie vyplácí zemědělcům peníze za to, když sníží produkci mléka. Podle něj si proto řada farmářů řekla, že se jim to vyplatí, ale navenek kritizují, že od nich Madeta nevykupuje. „Není možné, abychom jezdili obrovskou cisternou někam tři kilometry od hlavní silnice, jeden den vysáli 110 litrů, druhý den 350 litrů, podle toho, jak jezdí lufťáci. Tak jsem jim řekl: ‚Buď musíte tři slít mléko dohromady a rozdělit si peníze jako tržbu, anebo to musíte vozit k silnici‘,“ řekl ředitel Madety.

Loni v prosinci vykupovala Madeta litr mléka v průměru za 7,364 koruny, v listopadu za 6,935 koruny. „Republikový průměr je 7,39 koruny a teď půjdeme o třicetník nahoru, jsme úplně srovnatelní se zahraničím. Teď se stal zázrak, jak byly přebytky mléka a nebyl odbyt, tak se pohnuly ledy v eidamském zboží, sušeném mléku, trvanlivém mléku a prodává se hodně. Ale čeká se, že v březnu to bude zase stagnovat,“ uvedl Teplý.

Jihočeská Madeta má asi 1500 zaměstnanců. Obrat firmy v roce 2015 činil 5,5 miliardy korun, hospodářský výsledek po zdanění byl 209,5 milionu korun. Hospodářské výsledky za loňský rok zatím společnost nezveřejnila. Madeta je největším zpracovatelem mléka v zemi. Vyrábí více než 260 druhů mléčných výrobků.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky mléko, Madeta, Evropská unie, Rusko, Milan Teplý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Madeta neprodlouží smlouvu se 44 dodavateli mléka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.