Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Poslanci přijali zákon o národních parcích. Šéf šumavského parku to považuje za úspěch, jihočeský hejtman doufá, že jej prezident vetuje

Jihočeskému hejtmanovi Jiřímu Zimolovi se nelíbí způsob ovlivňování poslanců před středečním hlasováním o pravidlech pro národní parky. Zákonodárci podle hejtmana čelili enormnímu tlaku zastánců divočiny a výhrůžkám nezvolení v příštích volbách. Zimola doufá, že prezident splní svůj slib a sněmovnou přijatý zákon vetuje. Ovšem ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený hodnotí středeční rozhodnutí sněmovny jako skvělý výsledek. Podle něj rozum zvítězil a novela zklidní atmosféru. Šéfovi parku je ale jasné, že věc ještě nekončí, protože novelu musí podepsat prezident Miloš Zeman.

Navzdory stanovisku prezidenta Miloše Zemana ve středu sněmovna potvrdila původní verzi novely zákona o ochraně přírody a krajiny bez senátních úprav. Senát chtěl v předloze například změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany. Prezident podporoval senátní verzi.

Podle hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly se v parlamentu střetly dva různé pohledy na budoucnost Národního parku Šumava a poslanci podlehli tlaku zastánců divočiny.

Já to nechci jakkoli hodnotit, říkat, že ten pohled je vyloženě špatný, respektuji jej a snažím se chápat nositele tohoto názoru, řekl jihočeský hejtman. Ale hrubě se mi nelíbí způsob ovlivňování poslanců, kdy jim doslova zahltili e-mailové schránky, kdy jim formou dobře míněných rad doslova vyhrožovali nezvolením a nepodporou při kampani před parlamentními volbami," uvedl. 

Zimola středeční rozhodnutí sněmovny rozhodnutí respektuje. Bohužel na pozadí se úplně ztratil celý problém Šumavy, toho, že kdysi zelená střecha Evropy je dnes už střechou hnědou a zakrátko nebude střechou žádnou, protože tam prostě neporoste vůbec nic," myslí si hejtman. Doufá, že prezident Miloš Zeman vetuje sněmovní verzi zákona o národních parcích. Zeman to dve středu potvrdil. Očekávám, že to splní a že se ještě jednou poslanci k projednávání této novely vrátí," řekl Jiří Zimola.

Ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený hodnotí středeční rozhodnutí sněmovny o pravidlech pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě jako skvělý výsledek. Novela zklidní atmosféru, řekl Hubený s tím, že věc ještě nekončí, protože novelu musí podepsat prezident Miloš Zeman.

Rozum zvítězil a je to pocta matce přírodě, protože šlo o to, jestli příroda v národních parcích má být opravdu příroda, nebo spíš něco jiného. Tahle novela by měla přinést velké zklidnění v rozčeřené atmosféře toho, kam mají národní parky směřovat, kdy část obcí byla pro přírodu a část spíš pro obecní národní park," řekl Hubený. Šéf šumavského parku podotkl, že novela umožní začít ihned pracovat na klíčových koncepčních materiálech, k nimž řadí Zásady péče zonace a návrh klidových území. Jde mu o to, aby se dosáhlo většinové shody v tom, jak má národní park do budoucna vypadat.

Když se tato shoda podaří a prosadíme ji, potom bude 15 let klid - nikdo se nebude muset bát, že by nějaký nový ministr nebo nový ředitel vyhlašoval velké nové území bez zásahu nebo že by to území bez zásahu zmenšoval. Novela je velký krok ke stabilitě, ke klidu a k normální práci," řekl Hubený. 

Foto NPŠ | Zdroj ČTK

Štítky národní park, Jiří Zimola, Miloš Zeman, Pavel Hubený, Poslanecká sněmovna ČR, Národní park Šumava, příroda, Senát Parlamentu ČR, Parlament České republiky, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslanci přijali zákon o národních parcích. Šéf šumavského parku to považuje za úspěch, jihočeský hejtman doufá, že jej prezident vetuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.