Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Farmářské trhy zejí prázdnotou. Kvůli EET to ale není

Sociálními sítěmi koluje v posledních dnech fotka z farmářských trhů na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích. Své zboží na nich nabízelo několik málo trhovců, kteří by se dali spočítat na prstech jedné ruky. Spustilo to vášnivou debatu o tom, co za to může. Zda sezonnost, či elektronická evidence tržeb. Vysvětlení tak uvádíme na pravou míru, spolu s podrobnějšími informacemi o tom, jak to je a bude s trhovci a EET.

V provozním řádu trhů na Piaristickém náměstí je možné se dočíst, že povolují výhradně prodej „zemědělských výpěstků a prodej ovoce, zeleniny a rukodělných výrobků, medu a včelích produktů“. Tržiště je sice v provozu celoročně, ale je pochopitelné, že v zimních měsících se na nich objeví spíše řemeslníci než zemědělci. Na sazeničky, stromky či bylinky si budeme muset počkat na jarní, letní a případně podzimní měsíce, což potvrzuje i tisková mluvčí z odboru kanceláře primátora města Jitka Welzlová. Podle ní je nízká účast trhovců daná pouze ročním obdobím.

Jaká pravidla se ale ohledně elektronické evidence tržeb na trhovce vztahují? V první fázi (od 1. prosince 2016) musejí tržby evidovat ti podnikatelé, kteří na trzích prodávají jídla a nápoje k okamžité konzumaci (to znamená grilovaná kuřata, káva, zmrzlina, a podobně). Ve druhé fázi (od 1. března 2017) evidují tržby trhovci, kteří pouze přeprodávají zboží nakoupené od výrobců.

Podnikatelé v zemědělství, pekaři, cukráři, řezbáři a další podnikatelé ve výrobě, prodávající vlastní výrobky, se do elektronické evidence tržeb zapojí až ve třetí fázi startující 1. března 2018. Evidenci tržeb nebudou podléhat lidé, kteří na trzích prodávají své přebytky ze zahrádek, nejedná se totiž o příjmy z podnikání. Bližší informace nabízí webové stránky EET, kde jsou uvedena pravidla, která se vztahují přímo na vaše podnikání. 

Foto Jan Pešek

Štítky EET, České Budějovice, farmářský trh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Farmářské trhy zejí prázdnotou. Kvůli EET to ale není  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.