Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Nad Budějcemi znovu nevlaje tibetská vlajka

Budějcká radnice se ani letos nepřipojila k iniciativě Vlajka pro Tibet. Ta naposledy zavlála z radnice před dvěma lety. Většina jihočeských měst tibetskou vlajku vyvěsila, pouze Strakonice šly ve stopách krajské metropole.

Podle mluvčí českobudějovického magistrátu Jitky Welzlové neschválila vyvěšení vlajky Rada města na svém lednovém zasedání. Více záležitost nekomentovala. Už loni ale náměstek primátora Petr Podhola tvrdil, že by si město v tomto případu mělo zachovat neutrální tvář.

Vlajku pro Tibet naopak tradičně vyvěsili Občané pro Budějovice. „Současná koalice se raději sklonila před ‚přáním‘ čínských soudruhů, a tak dnes tibetská vlajka vlaje alespoň v kanceláři našeho poslance Františka Váchy a senátora Jiřího Šestáka,“ uvádí na Facebooku Občané pro Budějovice.

Tibetská vlajka nevisí také na strakonické radnici. „Nebyla podána žádná žádost o vyvěšení vlajky,“ řekl starosta Břetislav Hrdlička. Naopak v Táboře Tibet podpořili. Podle starosty Jiřího Fišera má krok několik významů. „Nejde pouze o samotný Tibet. Chceme tím poukázat na to, že každý má právo na sebeurčení,“ řekl. Vlajka visí rovněž radnici v Českém Krumlově, Jindřichově Hradci, Písku nebo Třeboni.

K této mezinárodní iniciativě, která vznikla v devadesátých letech minulého století a připomíná povstání v Lhase z roku 1959, se rok co rok připojuje více a více českých měst. Vůbec poprvé se k akci připojila před dvaceti lety čtyři česká města. Od té doby jejich počet strmě vzrůstá. Loni jich bylo už 753. A nezůstává pouze u radnic či městských a obecních úřadů. Zapojují se i některé školy. 

Autoři

Štítky České Budějovice, Tibetská vlajka, radnice, Vlajka pro Tibet, Strakonice, Tibet, Petr Podhola, František Vácha, Jiří Šesták, Jiří Fišer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad Budějcemi znovu nevlaje tibetská vlajka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.