Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Stará prachárna zachráněna, ale v poslední chvíli…

Mezi Adamovem a obcí Úsilné se od osmnáctého století nacházel poměrně rozsáhlý vojenský komplex. Součástí tohoto komplexu byla i prachárna, která byla střežena dvěma strážními budkami, které stály úhlopříčně a vartující vojáci tak mohli pokrývat celý prostor. Po rozpadu Rakouska-Uherska celý areál využívala československá armáda.

Budova se stala pro armádu postupně nepotřebnou, objekt chátral, zloději rozkradli střechu, velkoryse pojatý krov shnil a spadl a do objektu téměř deset let pršelo. Mohutné klenby a poctivě pálené cihly toto vše vydržely.

Areál poté zakoupil pan Mrázek, který nad prachárnou nechal vybudovat novou střechu. Původně ji chtěl obnovit v celé mohutnosti, ale to bylo nad finanční možnosti jeho firmy. Postupně opravil strážní věžičky i celý areál a při jeho návštěvě tak můžeme znovu obdivovat krásné klenby i systém odvětrávacích kanálků, které se staraly o to, aby našim předkům nenavlhl střelný prach….

Z obdivu a jako poděkování majiteli objektu, že opravil i to, co ke svému podnikání nepotřebuje, mám chuť po staročesku zvolat: „Mrázkovo palivové dřevo do všech budějckých kamen a krbů."

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky České Budějovice, Adamov, Milan Binder, Československá armáda, Rakousko-Uhersko, Úsilné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Stará prachárna zachráněna, ale v poslední chvíli…  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.