Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Letos přibudou v Budějcích další kilometry horkovodů. Zamíří k univerzitě i k Lannovce

Horkovodní síť, kterou při dodávce tepla do bytů i dalších budov proudí místo páry horká voda, letos Teplárna České Budějovice prodlouží o další více než dva kilometry. Investice vyjde na celkem 108,5 milionů korun, z nichž třicent procent pokryjí dotace z fondu Evropské unie - programu Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky.

Už zahájená výměna a optimalizace potrubí v kampusu Jihočeské univerzity a jeho okolí zkrátí původní parovodní úsek dlouhý 856 metrů na nový horkovodní, měřící jen 332 metrů se zachováním současných odběrů.

Díky tomu pak ročně uspoříme více jak 2500 gigajoulů (GJ) primární energie, kterou bychom potřebovali na výrobu tepla. Obrazně řečeno, století páry skončilo už i v teplárenství. Horkovody nám snižují náklady na distribuci tepla a přinášejí nemalé energetické úspory,“ řekl Martin Žahourek, člen představenstva teplárny. Tato investice, zahrnující také tří výměníkové stanice, skončí letos v červnu a vyjde na deset milionů korun.

Dalších více než 1,6 kilometrů horkovodů se začne stavět v dubnu v širším centru města mezi ulicemi Klaricova a Dvořákova. Zde se částečně odstraní parovod a nahradí předizolovaným horkovodním potrubím. Investice za 79,5 milionů korun by měla skončit letos v prosinci. Nové horkovodní páteřní vedení o průměru DN (přibližný vnitřní průměr potrubí) 350/500 milimetrů povede z výměníkové stanice Klaricova přes ulice J. Plachty, Fráni Šrámka, Lipenskou, Rudolfovskou, Lannovu třídu a Dvořákovu a zahrne také rekonstrukci dvanáct výměníkových stanic. I zde je hlavní motivací snížení tepelných ztrát. 

Z Dvořákovy ulice pak bude položeno 383 metrů páteřního horkovodu o průměru DN 400/560 milimetrů přes Mánesovu ulici až do teplárny. To umožní napojit současný horkovodní distribuční systém přímo na vlastní teplárenský zdroj. Práce přijdou na 19 milionů korun a potrvají od letošního září do června příštího roku a zahrnou také úpravu tří parních výměníkových stanic na horkovodní.

„Rozsahem a náročností půjde o nejsložitější z liniových staveb, které jsme dosud prováděli, neboť trasa vede přes frekventované ulice. Kde to bylo možné, jako například v křižovatce ulic Průmyslová - Dvořákova nebo ve Štítného ulici, byly již části potrubí založeny při rekonstrukcích komunikací. Ve zbytku trasy práce koordinujeme s magistrátem, aby pokračovaly současně s nově plánovanými opravami komunikací. Naším cílem je provést celou rekonstrukci tak, abychom dopravu a pohyb ve městě ovlivnili co nejméně,“ dodal Žahourek.

Napojení horkovodního distribučního systému přímo na vlastní teplárenský zdroj podstatně zlepší účinnost výroby tepelné a elektrické energie, zefektivní ji a sníží distribuční ztráty. Současně dojde také k napojení této části horkovodní soustavy na už dokončenou horkovodní síť na Pražském předměstí. Ta se budovala v letech 2013 až 2015 a přinesla roční úsporu tepla zhruba 52 100 GJ. Za 172 milionů korun bylo do země položeno 5,6 kilometrů páteřních rozvodů a ve dvaceti výměníkových stanic se zrekonstruovala technologie.  

V jihočeské metropoli byla původně zřízena pouze parovodní síť dlouhá přes 125 kilometrů. Nyní teplárna provozuje 97,3 kilometrů parovodů a 22,9 kilometrů rekonstruovaných horkovodů. Ty první ve městě vznikly už v roce 2006 na levém břehu řeky Vltavy, další pak v roce 2013, kdy začaly práce na Pražském předměstí. Nové rozvody mají minimální životnost třicet let a při pravidelné údržbě ji lze prodloužit na padesát let.

Autoři

Štítky teplo, České Budějovice, Evropská unie, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Teplárna České Budějovice, a.s., Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, rekonstrukce, Fráňa Šrámek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letos přibudou v Budějcích další kilometry horkovodů. Zamíří k univerzitě i k Lannovce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.