Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

STŘÍPKY Z PEKINGU: Jak se tady žije zvířatům….

Ve spolupráci s Vysokou školou technickou a ekonomickou v Českých Budějovicích si Budějcká Drbna připravila krátký seriál z nejlidnatější země světa – Číny. Bývalý náměstek primátora pro školství a sociální věci Martin Maršík se na další semestr vypravil do Pekingu a z hlavního města bude přinášet čtenářům zajímavé informace. Druhý díl se zaměřuje na zvířata.

Vážení čtenáři Budějcké Drbny. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích navázala spolupráci s North China University of Technology, což je jedna s nejvýznamnějších technických škol v Číně. V rámci této spolupráce došlo i k výměnnému pobytu učitelů a já jsem dostal možnost, stejně jako loni, jeden semestr v Pekingu přednášet. V mém loňském seriálu příspěvků, jsem se věnoval pouze místnímu školskému systému. Tentokrát bych se chtěl zaměřit na zajímavosti všedního života „pekingšťanů“.

 

 

                                                                                                                      Martin Maršík


Po Pekingu jsem za loňský a letošní rok nachodil desítky a desítky kilometrů. Navštívil jsem i mnohé čtvrti, které jsou turisticky nezajímavé. Stanice metra Xisi je ale paradoxně téměř v centru města, a právě zde se shromažďují prodejci želv. Letos jsem jich ale zatím viděl výrazně méně než v loňském roce.

Abych je mohl pro Vás nafotit, musel jsem je vyloženě hledat. Je to pesimistický pohled – na násadě od smetáku je přivázána želva, která je velmi často zvednuta do výše a ona zde pouze bezmocně visí a imaginárně plave ve vzduchu. Alespoň, že zatím není horko.

Z chování prodejců mám ale pocit, že se takovýto prodej stal nelegálním. Nikdo z nich se nechtěl nechat nafotit. Nakonec jsem musel, ač nerad, dát malý úplatek a stejně mi muž i se želvou po třetím snímku utekl….

Jiné týrání zvířat jsem v Pekingu jako turista, který chodí i po perifériích města, nezaznamenal. Velmi časté jsou zde prodeje akvarijních rybiček, běžně můžete na trhu vidět nabídku zpěvavých ptáčků, stále se objevuje i chov cvrčků.

Po ulici, zvláště v okrajových částech města běhá volně i dost psů, kteří se nebojí a jsou spíš zvědaví. Někdy se nechají i pohladit. Takže jak se žije zvířatům v Pekingu? Některým dobře, některým špatně, ale určitě lépe než v dobách nedávno minulých.

Autoři

Štítky Peking, Drbna.cz, Čína, České Budějovice, University of Technology Sydney

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

STŘÍPKY Z PEKINGU: Jak se tady žije zvířatům….  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.