Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dnes zažijeme jarní rovnodennost. Astronomické jaro potrvá celkem 107 dní

Rok s rokem se sešel a opět tady máme jaro. Slunce dnes v 11:28 SEČ vstupuje do znamení Berana a nastává takzvaná jarní rovnodennost, protože noc a den jsou přibližně stejně dlouhé. Noci se nadále budou zkracovat a dny naopak prodlužovat. Slunce bude šplhat stále výše nad obzor k nadhlavníku, aby jeho hřejivé paprsky získaly na intenzitě.

Letošní jaro potrvá celkem 107 dní, 21. června ho vystřídá astronomické léto.

Ze školních lavic máme naučeno, že jaro začíná 21. března, ve skutečnosti to astronomické jaro začíná ale už několik let o den dříve, tedy 20. března.  Mohou za to přestupné roky. Kalendářní rok trvá 365 nebo 366 dní, ale Země oběhne kolem Slunce za 365 dní, pět hodin a 49 minut. Proto se okamžik jarní rovnodennosti opožďuje každý následující rok o přebývajících pět hodin a 49 minut. 

V tomto tisíciletí započalo astronomické jaro 21. března pouze třikrát. Bylo to v roce 2003, 2007 a 2015. V roce 2048 se začátek jara dokonce posune na 19. březen.  21. března přivítáme jaro zase až v roce 2102.

V příštím roce bude astronomické jaro zahájeno 20. března v 17:15.

S jarem jsou neodmyslitelně spjaté Velikonoce, nejvýznamnější křesťanské svátky. Jsou oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetí den po jeho ukřižování. Letos Velikonoce vychází na 14. - 17. dubna. Zahájí je Velký pátek, následovat ho bude Bílá sobota, Velikonoční neděle a vše vyvrcholí Velikonočním pondělím. Velký pátek je od loňského roku novým státním svátkem.

O následujícím víkendu také dojde ke změně času na letní, a to v noci ze soboty 26. března na neděli 27. března.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky jaro, Velikonoce, Ježíš Kristus, Slunce, Bílá sobota, Velikonoční pondělí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes zažijeme jarní rovnodennost. Astronomické jaro potrvá celkem 107 dní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.