Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Evropská unie se rozhodla zakázat dioptrické brýle

Dnes při jednání poslanců Evropského parlamentu byl odsouhlasen zákaz nošení, prodeje i distribuce dioptrických brýlí a také jejich napodobenin.

Toto nařízení bylo odsouhlaseno na základě návrhu zákona, na jehož konečné podobě se podílel i český Europoslanec Dušan Zahradílek. Ten k tomu dodal: „Na zákazu nošení brýlí nevidím nic kontroverzního. Naopak v jedenadvacátém století se jedná o velmi zpátečnický vynález, který by v žádném případě neměl být podporován.“ Za tímto zákazem stojí s největší pravděpodobností lobby výrobců kontaktních čoček, kteří se takto zbavují svých konkurentů. Tento závěr nám potvrdili také online prodejci těchto výrobků, jakými je například firma Alensa.

Jde o bezpečí

Důvodem tohoto zákazu byl zejména fakt, že nošení brýlí může být velmi nebezpečné, a to zejména při sportovních aktivitách. Podle výzkumu světové zdravotnické organizace WHO, dochází k různým poraněním při sportu v případě nošení brýlí až stonásobněji. Vyjádření nám k tomuto tématu podal primář traumatologického oddělení fakultní nemocnice v Třebíči Jiří Kreveta. „V případě nošení dioptrických brýlí může skutečně dojít k závažným úrazům způsobeným zejména horším periferním viděním, jelikož brýle neumožnují vidění v úhlu 180stupňů. Již jsme řešili mnoho takových případů, mezi nimiž byly i kuriozity jako poranění psa majitelem, jehož brýle se zlomily a způsobili akutní trauma na jedné z končetin psa,“ říká.

Ekologický aspekt

Dalším problémem, kterému v odvětví výroby a prodeje dioptrických brýlí čelíme, je jejich vysoká ekologická zátěž pro životní prostředí. To je způsobené zejména nízkou rozložitelností brýlí, které jsou v drtivé většině vyrobeny z kombinace materiálů, jež neumožňuje efektivní recyklaci. Na likvidaci jednoho kusu brýlí je potřeba vynaložit vysoké finanční částky a také doba po kterou se tato zdravotnická potřeba samovolně rozkládá je neúměrně dlouhá. Problematickým faktorem je také neexistence vhodného recyklačního kontejneru, který by vyhovoval předmětu vyrobeného z kombinace plastu, skla a mnohdy také i kovu. „Tato kombinace téměř neumožňuje ekologickou likvidaci tohoto odpadu“ dodává ředitel Pražských komunálních služeb odboru svozu odpadů Rudolf Kanál.  

Evropská unie však pozapomněla vyjmout z tohoto zákazu pomůcky sloužící například k ochraně očí v průmyslové výrobě. Jedním z těchto případů jsou svářečské brýle, které se nyní budou muset přejmenovat například na Ochranný oční kryt, avšak z jejich názvu bude muset zmizet slovo „brýle“.

(Pokud byste měli pochybnosti o důvěryhodnosti tohoto článku, prosím přihlédněte k datu vydání!) 
 

Zdroj Dark-Side

Štítky brýle, Evropská unie, Evropský parlament, ALENSA, s.r.o., Světová zdravotnická organizace, Nemocnice Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evropská unie se rozhodla zakázat dioptrické brýle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.