Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Ubytování v kempu a vypůjčení lodi někde na jihu Čech letos podražilo

Za ubytování v kempech nebo půjčení lodí budou muset lidé v této sezoně v Jihočeském kraji zaplatit nepatrně vyšší ceny než v minulých letech. Zdražení se pohybuje většinou jen v jednotkách procent. V některých případech se tak provozovatelé rozhodli kvůli nákladům spojeným s přechodem na elektronickou evidenci tržeb. Jinde zase reagovali na dlouhodobou ztrátu,

„V našem případě jsme museli mírně zdražit ubytování," uvedl Pavel Mačuda ze společnosti Ingetour. Ta pokrývá turistickou infrastrukturu v okolí řeky Vltavy od Vyššího Brodu po Český Krumlov. Společnost nabízí turistům noclehy v ubytovnách, chatkách nebo ve stanech s podsadou. Za tyto služby zájemci za noc zaplatí od 220 do 1200 korun.

Ingetour na několika místech u Vltavy také půjčuje lodě, ceny zůstávají stejné jako v minulých sezonách. Zájemci o ně zaplatí od 200 korun za osobu a den. Turisté navíc mohou po domluvě se společností využít i dopravu zpátky na místo, odkud vypluli. „Rezervace na sezonu se nám už hromadí," prozradil Mačuda.

Výrazně vyšší ceny zaplatí lidé při splouvání Teplé Vltavy, která vede šumavským národním parkem. Za úsek mezi Soumarským mostem a Pěknou nyní dají 500 korun. Za registraci s žádostí o splouvání se přitom do loňského roku platilo 300 korun.

„Dlouhodobě musíme tento projekt dotovat," uvedl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák. Na Teplou Vltavu se musí za určitých podmínek vydat turisté jen s průvodcem. A právě náklady na mzdy těchto pracovníků dotoval národní park. „Jednalo se každoročně o stovky tisíc korun a z dlouhodobého hlediska to bylo v tomto režimu neudržitelné," podotkl Dvořák.

Přibližně stejné ceny nabízí za služby kemp Modřín v Lipně nad Vltavou. Lidé s vlastním stanem tam za osobu zaplatí v hlavní sezoně, která je od 1. června do 31. srpna, 95 korun. „Ceny se trochu měnily. Ale zrušili jsme takzvanou top sezonu, která byla jen o prázdninách, kdy byly služby nejdražší," řekl Vojen Smíšek ze společnosti Lipnoservis.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Česko, Jihočeský kraj, EET, Vltava, Jan Dvořák, Český Krumlov, Vyšší Brod, Teplá Vltava, Národní park Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ubytování v kempu a vypůjčení lodi někde na jihu Čech letos podražilo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.