Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do celorepublikové akce Jehla se dnes zapojí i českobudějovičtí strážníci

V jeden den, a to právě dnes, budou strážníci čistit svá města od použitých jehel a injekčních stříkaček. Do celorepublikové akce Jehla se zapojí více než 410 městských policistů ze třiceti měst. A účastní se i českobudějovičtí strážníci.

Pražští strážníci zopakovali svou výzvu vůči kolegům z dalších měst. Do celorepublikové akce Jehla, kterou si poprvé společně vyzkoušelo osm městských a obecních policií loni na podzim, se zapojili další strážníci. V úterý 18. dubna spojí síly strážníci z třiceti měst a obcí České republiky a pokusí se s přicházejícím jarem vyčistit svá města od nebezpečného infekčního materiálu po narkomanech. Do celostátní akce se zapojí více než 410 strážníků včetně asistentů prevence kriminality. „A stejně jako na podzim, tak i teď se Jehly zúčastní i strážníci z Českých Budějovic," podotkl mluvčí Městské policie České Budějovice David Štýfal..

V úterý ráno vyrazí strážníci vybaveni ochrannými prostředky, jako jsou boxy na infekční materiál, kleště nebo dlouhé pinzety, ochranné rukavice a desinfekční spreje prohlédnout primárně dětská hřiště a pískoviště, nepřehledná a skrytá místa, málo frekventované stezky, domovní výklenky, okolí mostních konstrukcí. Kontrole neujdou také parky a odpočinkové zóny. V mnoha městech strážníkům pomohou také asistenti prevence kriminality, kteří důvěrně znají prostředí tzv. vyloučených lokalit.

Vedle očisty města je smyslem celé akce snížit také riziko šíření nakažlivých onemocnění a pomoci k hlubšímu povědomí o správném chování při nálezu injekční stříkačky. „Pokud někde najdete nebo zahlédnete tento infekční materiál, sami ho kvůli vlastní bezpečnosti nesbírejte, ale neprodleně zavolejte na linku tísňového volání 156. Městské policie zajistí odborný sběr i jeho následnou likvidaci," apelují na veřejnost strážníci.

Sběrem jehel se všechny zapojené městské policie zabývají celoročně při běžné hlídkové činnosti, ale často také při cílených opatřeních, kdy je sběr injekčních stříkaček jejich hlavním úkolem. Předcházejí tak nebezpečí, jemuž jsou vystaveny hlavně děti, ale bezpochyby také domácí zvířata jako psi a kočky. Strážníci aktivně spolupracují také se státními policisty a předávají jim informace o výskytu narkomanů. Tato zjištění jsou jedním z užitečných vodítek při potírání drogové kriminality. 

A která města se do akce Jehla zapojí? Kromě už zmiňovaných Českých Budějovic to jsou také: Břeclav, Český Těšín, Dobruška, Havířov, Hodonín, Cheb, Chodov, Jihlava, Karlovy Vary, Karviná, Kladno, Kroměříž, Liberec, Mladá Boleslav, Nejdek, Nové Město nad Metují, Opava, Ostrava, Ostrov, Pardubice, Plzeň, Praha, Rakovník, Sokolov, Teplice, Trutnov, Ústí nad Labem, Veselí nad Moravou, Zlín

Autoři | Foto Městská policie České Budějovice

Štítky injekční stříkačka, materiál, České Budějovice, obecní policie, Česko, Praha, Plzeň, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do celorepublikové akce Jehla se dnes zapojí i českobudějovičtí strážníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.