Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

STŘÍPKY Z PEKINGU: Svátky vymetání hrobů

Pokud přijedete do Pekingu začátkem dubna, tak vás na velkých a rušných křižovatkách, spíše mimo centrum města, překvapí velké množství malých ohníčků. Okolo ohně, většinou v podřepu, sedí osamělý člověk nebo malá skupinka lidí, kteří si tlumeně povídají. Právě jste se stali svědky oslavy svátku „vymetání hrobů“.

Vážení čtenáři Budějcké Drbny. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích navázala spolupráci s North China University of Technology, což je jedna s nejvýznamnějších technických škol v Číně. V rámci této spolupráce došlo i k výměnnému pobytu učitelů a já jsem dostal možnost, stejně jako loni, jeden semestr v Pekingu přednášet. V mém loňském seriálu příspěvků jsem se věnoval pouze místnímu školskému systému. Tentokrát bych se chtěl zaměřit na zajímavosti všedního života „pekingšťanů“.
                                                                                               

 

Martin Maršík


Tímto svátkem se vzpomíná na zesnulé a je jim prokazována úcta. Do malých ohýnků lidé přikládají vše, co by mohl zemřelý na své další cestě potřebovat. Jsou to například papírové napodobeniny peněz (takzvané peníze duchů), nakreslené obleky, domy, hračky.

Tento rituál na mne působil velmi nostalgicky a smutně. Ze začátku mi nebylo jasné, proč jsou vybírány k zakládání ohníčků velmi rušné křižovatky, kde nebylo místo pro osobní intimitu. Studenti mi vysvětlili, že podle tradice, zemřelí předci chodí vždy po hlavních cestách a nejvíc se vyskytují právě v místech, kde se tyto cesty kříží.

Rituální ohníčky jsou však pouze jednou z částí tohoto svátku. Hroby předků jsou pečlivě uklizeny a vyzdobeny květinami. Snažil jsem se dostat na některý z pekingských hřbitovů, ale ochranka pouštěla dovnitř pouze pozůstalé. Navštívil jsem tedy alespoň hroby, které jsou mimo oficiální hřbitovy. Ty je možné nalézt v okrajových čtvrtích Pekingu. Většinou jsou na velmi zanedbaných místech a jednou za rok jsou ozdobeny umělými květinami.

Podle dostupných zdrojů je v období tohoto svátku zvýšená ostraha v okolí centrálního náměstí Nebeského klidu. V roce 1989 zde totiž komunistický režim velmi tvrdě zasáhl proti demonstrujícím studentům a obyvatelům Pekingu. Současné vedení Číny se obává, aby se tento svátek nestal vzpomínkovým aktem na smrt 200 až 3000 lidí, kteří při demonstraci byli zabiti. Přesný počet obětí není znám. První číslo je nižší odhad dle údajů Komunistické strany Číny a vyšší číslo je horní odhad Čínského červeného kříže. Osobně jsem zvýšenou ostrahu náměstí nezaznamenal, protože ta je celoročně tak vysoká, že podle mého laického odhadu ani vyšší už být nemůže.

Letošní svátek „vymetání hrobů“ připadl na neděli 2. dubna a na pondělí 3. dubna. Těšil jsem se, že budu mít prodloužený víkend. V Číně to ale není tak jednoduché. Aby studenti o nic nepřišli, tak jsme se učili podle pondělního rozvrhu v sobotu.       

Autoři

Štítky Peking, svátek, Čína, University of Technology Sydney, České Budějovice, Drbna.cz, Komunistická strana Číny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

STŘÍPKY Z PEKINGU: Svátky vymetání hrobů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.