Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stovka dobrovolníků z Temelína pomáhá v okolí elektrárny

Téměř deset procent zaměstnanců jihočeské jaderné elektrárny na den přerušilo či přeruší svou běžnou práci a věnuje energii neziskovým či sociálním organizacím. Pracují s lidmi, opravují budovy či zařízení nebo uklízí po zimě. Provoz nejvýznamnějšího českého energetického zdroje to neohrozí.

Jedna skupina sestavuje v Přírodovědném muzeu Semenec u Týna nad Vltavou dřevěné stánky, druhá vyrábí drobné propagační a výstavní předměty. I přes déšť a mimořádně chladné počasí nikdo z ohlášených dobrovolníků účast neodřekl.

„Na dobrovolnické dny sem chodím už deset let. Vlastně od začátku, kdy byl projekt spuštěn. Je skvělé někomu pomáhat, zároveň se stmelí kolektiv z práce, člověk získá nový pohled,“ vysvětluje jedna z temelínských dobrovolnic Martina Rachačová.

Oceňují to i v muzeu, kde vrcholí přípravy na hlavní nápor školních výprav i individuálních návštěvníků. „Můžu se spolehnout, že nám tady vždy dobrovolníci pomůžou. A má to i další efekt, víc se o nás ví, spousta z nich sem potom přichází ještě jako návštěvníci,“ pochvaluje si Barbora Šímová z Přírodovědného muzea Semenec.

Dohromady pomáhá necelá stovka zaměstnanců Temelína v jedenácti organizacích v jižních Čechách. Mimo blízkého Týna nad Vltavou i třeba v Českých Budějovicích nebo v domově pro seniory na Dobré Vodě, v Táboře nebo Třeboni.  Využít jednoho pracovního dne na pomoc neziskovým organizacím v okolí může naprostá většina zaměstnanců společnosti ČEZ. Podmínkou je, že nesmí jakkoliv ohrozit své úkoly či omezit provoz zařízení. „Většinou si něco nadpracují předem nebo je zastoupí kolegové. V Temelíně musíme navíc všechny dobrovolnické dny stihnout do zahájení odstávky pro výměnu paliva, kdy nás čeká obrovský nápor práce,“ dodává ředitel elektrárny Bohdan Zronek.

Přestože zájem o dobrovolnické dny je mimořádný, kvůli počasí organizátoři některé práce posunuli do začátku května, kdy se například chystají na údržbářské práce na vnějších objektech českobudějovického rehabilitačního centra Arpida.  

Tisková zpráva

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, Přírodovědné muzeum Semenec, Týn nad Vltavou, ČEZ, Dobrá voda, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovka dobrovolníků z Temelína pomáhá v okolí elektrárny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.