Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

V jižních Čechách žije více než tři tisíce lidí, kterým je přes devadesát let

Jihočeský kraj měl ke konci loňského roku 638 782 obyvatel, meziročně jich přibylo téměř tisíc. V kraji žije přes tři tisíce lidí, kteří již oslavili devadesáté narozeniny. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu.

Jižní Čechy mají mezi kraji nejmenší hustotou zalidnění v Česku, a to 63,5 obyvatele na jeden kilometr čtvereční. Na konci loňskoho roku žilo na území kraje 638 782 lidí, z toho 323 669 žen. Počet obyvatel vzrostl proti minulému roku o 948.

„Tuto skutečnost ovlivnilo zejména příznivé vyšší kladné saldo migrace (+644 lidí) i kladná přirozená měna obyvatelstva (+304)," uvedla Petra Dolejšová z Krajské správy Českého statistického úřadu (ČSÚ) v Českých Budějovicích. Kladná přirozená měna obyvatel znamená, že se jich ve sledovaném období více narodilo, než umřelo.

Jihočeskou obcí s nejmenším počtem obyvatel je Vlkov na Táborsku, kde ke konci loňského roku žilo 31 lidí. V minulých několika letech byly obcí s nejmenším počtem obyvatel Kuřimany na Strakonicku. Z 624 obcí kraje jich mělo loni přes 15 procent méně než 100 obyvatel.

Velká část Jihočechů žije ve větších městech, v Českých Budějovicích 14,6 procenta všech obyvatel kraje, tedy 93 470. V absolutních hodnotách počtu obyvatel si přirozenou cestou nejvíce polepšily České Budějovice (+85), naopak nepříznivý přirozený vývoj zaznamenalo Sezimovo Ústí (-50). Nejvíce obyvatel, 134, přibylo v obci Srubec u Českých Budějovic, nejvyšší úbytek, 159, byl v Táboře.

Nejvýraznější rozdíl mezi průměrným věkem mužů a žen je v obci Zahorčice na Strakonicku, kde jsou muži průměrně o 13,5 roku mladší než ženy. Loni se v jižních Čechách narodilo 3505 chlapců a 3242 dívek, v kraji žije přes 3000 obyvatel, kteří již oslavili svoje 90. narozeniny.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Jihočeský kraj, Český statistický úřad, České Budějovice, Česko, okres Strakonice, okres Tábor, Vlkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jižních Čechách žije více než tři tisíce lidí, kterým je přes devadesát let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.