Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Energetici vyčíslili škody po dubnové kalamitě na jihu Čech na několik milionů korun

Energetická společnost E.ON vyčíslila škody po dubnové kalamitě v jižních Čechách na několik milionů korun. Jsou to předběžné odhady.

Bez proudu bylo v pátek 28. dubna v Jihočeském kraji asi 20 tisíc domácností, hlavně v okresech Český Krumlov a Prachatice, na silnicích byl kvůli vytrvalému sněžení a těžkému a mokrému sněhu vyhlášen kalamitní stav.

„Předběžné odhady škod po kalamitě hovoří o půl milionu korun na personálních nákladech za přesčasové práce a škody jeden až dva miliony korun na materiálu - poškozená zařízení E.ON Distribuce. Pojištění asi uplatňovat nebudeme, aspoň zatím nemám takový signál. Ale koncem týdne to může být jinak," řekl mluvčí firmy Vladimír Vácha.

Společnost řešila podobné problémy letos 24. února, kdy bylo po nočních nárazech větru bez proudu několik tisíc domácností v jižních Čechách a na Pelhřimovsku. Výpadky tehdy E.ON zaznamenal na Prachaticku, na Lipensku, na Českokrumlovsku, na Jindřichohradecku a Pelhřimovsku. Škody po únorové vichřici vyčíslila společnost na milion korun. Při kalamitě 28. a 29. dubna měla společnost v terénu něco přes sto pracovníků. Během sedmi dní firma vše opravila.

ČTĚTE TAKÉ: FOTO: Sníh trápí jižní Čechy. V kraji je vyhlášen kalamitní stav

„Procházel jsem si kalamitní stavy od roku 2005 a s výjimkou dvou let zápolíme s něčím takovým každý rok. Není to nic, co by nás výrazně překvapilo nebo likvidačně poškodilo, že bychom nemohli existovat. Počítáme s tím, že rozmary počasí se téměř každoročně opakují. Nachystat se na to nemůžeme, maximálně z hlediska připravenosti materiálu, lidí, technické odbornosti, ale nikoli z pohledu očekávaného rozsahu," řekl mluvčí. Dodal, že rozsah škod ovlivňuje i rozhodování, zda firma bude, nebo nebude uplatňovat pojištění.

Foto E.ON | Zdroj ČTK

Štítky Jihočeský kraj, E.ON, Česko, okres Pelhřimov, Český Krumlov, Prachatice, okres Prachatice, okres Český Krumlov, okres Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Energetici vyčíslili škody po dubnové kalamitě na jihu Čech na několik milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.