Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Marek Ferenčík: Zahradnickou profesi za herecké řemeslo rozhodně nevyměním

O nové filmové trilogii režiséra Jana Hřebejka Zahradnictví určitě slyšel každý. Ne každý z vás ale možná ví, že na natáčení všech tří filmů se podílelo také českobudějovické Zahradnické centrum Ferenčík.

Jak již název trilogie napovídá, významnou roli ve filmu hraje dobové zahradnictví. A jaké by to bylo zahradnictví bez květin? Zahradnické centrum Ferenčík spolu se Zahradnictvím Líbeznice a se Zahradnictvím Dvořák a syn Teplice přijalo velkou výzvu a pustilo se do kompletního zajištění rostlinného materiálu pro natáčení.

Nejtvrdším oříškem byl termín filmování, filmaři potřebovali na konci letních prázdnin naplnit skleníky zahradnictví květinami, které se běžně pěstují a prodávají v jarních měsících. Ve filmu nakonec hrálo kolem devíti tisíc jarních květin, několik vánočních stromečků, či vzrostlé exempláře pokojových rostlin v tropickém skleníku. Bylo třeba dát do pořádku zpustlý pozemek kolem skleníků, napěstovat a naaranžovat květiny, osázet květinového motýla (symbol filmového zahradnictví), během natáčecího dne měnit rozmístění a osázení rostlin dle potřeb režiséra, no a po celou dobu se o květiny pořádně starat a zalévat je.

Tak, jak se historie promítá ve filmu, bylo potřeba dějinné zvraty přenést i do vzhledu rostlin. Motýla nahradila rudá hvězda se srpem a kladivem a vyráběl se i obraz Stalina seskládaný ze samých živých karafiátů.

Byla to pro zahradnictví velká zkušenost, vlastně i docela zábava. Vidět při práci sehraný tým, stovky lidí, kteří spolupracují na stejné věci.  Zahradníci mohli trochu prosadit svůj zahradnický pohled na věc a realizovat se.

Kromě květinové stopy Ferenčíci ve filmu zanechali i stopu hereckou. Marek Ferenčík ve filmu Rodinný přítel a Dezertér, tedy v prvním a druhém dílu trilogie, hraje zahradníka. Dobový kostým a účes mu slušely a chválí si spolupráci s režisérem Hřebejkem a hereckými hvězdami. Říká ale, že zahradnickou profesi by nevyměnil za herecké řemeslo, takže ho budete stále potkávat v Zahradnickém centru Ferenčík mezi květinami.

Tisková zpráva

Štítky zahradnictví, film, režisér, herec, květiny, Jan Hřebejk, řemeslo, skleník, Zahradnictví Líbeznice, Teplice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marek Ferenčík: Zahradnickou profesi za herecké řemeslo rozhodně nevyměním  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.