Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Studenti VŠTE už potřetí navštívili Bazalku a dětem zpestřili den

„Má to hluboký smysl. Pro děti i pro nás. Je důležité, aby sociální služby nebyly na okraji zájmu společnosti. A můžeme-li k tomu alespoň takto pomoci, pak jsme rádi,“ říkala ředitelka centra Bazalky Vanda Polívková, když se loučila se zaměstnanci a studenty českobudějovické Vysoké školy technické a ekonomické v Centru Bazalka. To slouží jako nestátní stacionář pro čtyři desítky dětí s těžkým kombinovaným postižením, a funguje jen díky podpoře individuálních a firemních dárců.

Poslední květnový den za nimi lidé z VŠTE přišli už potřetí, aby jim v rámci Mezinárodního dne dětí, který je příležitostí k upozornění na práva a potřeby dětí, zpestřili část dne hrami a zdobením triček foukacími i normálními fixami na textil. Na terase centra, sídlícího v ulici U Jeslí, k tomu sloužily připravené šablony s různými motivy, mezi nimiž byly i loga školy a Bazalky.

Chtěli jsme přijít zase s něčím jiným než i „plackováním“, tedy výrobou ozdobných placek ve speciálním, jednoduchém stroji. A věřím, že si to všechny děti užily. Jako škola, která je bez baríér, a na níž díky tomu studují i lidé s handicapem, jsme čerpali ze zkušeností našeho Informačně poradenského centra, které se jim věnuje,“ říká Romana Ocásková z VŠTE.

V Bazalce, která se stará o děti s mentálním, smyslovým a tělesným postižením anebo s poruchami autistického spektra s přidruženým mentálním postižením, přitom byli zástupci VŠTE opakovaně. Děje se tak v rámci sociálních aktivit školy, která tím podporuje neprávem opomíjené skupiny, jako jsou právě handicapovaní a senioři. Pro mnohé to je i poznání prostředí, které neznají a setkávají se s ním poprvé.

Kdyby stacionář Bazalka neexistoval, někteří rodiče by postižené děti museli dávat do celoročních ústavů, a tím by se přetrhaly rodinné vazby.

Pro děti taková návštěva ale není jen zpestření dne. Podle odborníků posiluje i jejich sociální kontakty, protože se setkají s úplně jinými lidmi. Mnohým to pak pomáhá i v běžném životě. A odměnou všem je pak dětský úsměv.

Autoři

Štítky VŠTE, Bazalka, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Mezinárodní den dětí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti VŠTE už potřetí navštívili Bazalku a dětem zpestřili den  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.