Počasí dnes13 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Dnes slavíme Světový den životního prostředí

Na dnešek připadá Světový den životního prostředí. Na Biologickém centru Akademie věd České republiky v Českých Budějovicích si jej lidé připomenou akcí s interaktivním programem pro děti, zaměřenou na environmentální témata.

V přírodní laboratoři si budou moct děti vyzkoušet, odkud pocházejí barvy, u experimentální a výukové včelnice na ně čekají včelařské úkoly, v lučních záhonech budou hledat léčivé rostliny a u stánku entomologů si ověří, zda dokáží správně určit druhy hmyzu.

Aby si malí návštěvníci uvědomili, jak moc jsme závislí na životním prostředí, budou rozpoznávat přírodní původ všedních předmětů. Akce se uskuteční v dendrologické zahradě v zadní části areálu Biologického centra Akademie věd České republiky v Branišovské ulici v Českých Budějovicích. Dopoledne je určeno pro registrované školní třídy, odpoledne od 14 do 17 hodin bude patřit široké veřejnosti.

Hned zítra pak Biologického centrum pořádá své první medobraní. Pracovníci Biologického centra budou stáčet první med z vlastní, vloni vybudované experimentální a vzdělávací včelnice. Návštěvníci se mohou těšit na stáčení medu s ochutnávkou, ukázku včelích produktů, vyrábění voskových svíček a hodnocení kvality medu. Dozvědí se také novinky z výzkumu nemocí a imunity včel, informace o vhodné skladbě rostlin pro pastvu včel, problémech, kterými včely ve znečištěné a intenzivně obhospodařované krajině trpí, a mnoho dalších zajímavostí o životě tohoto užitečného hmyzu. První medobraní se uskuteční od 9 do 16 hodin.

Obě akce jsou součástí celorepublikového festivalu Akademie věd České republiky Jarní exkurze do světa vědy.

Světový den životního prostředí ustanovilo v roce 1972 Valné shromáždění Organizace spojených národů. Z pohledu ochrany a obnovy životního prostředí je tento svátek považován za jednu z nejdůležitějších událostí v roce. Smyslem akce je rozšířit obecné povědomí o ekologických otázkách a upřít pozornost světové veřejnosti na zásadní ekologické výzvy současnosti.

Tisková zpráva

Štítky prostředí, centrum, věda, den, ekologie, životní, životní prostředí, Biologické centrum AV ČR, České Budějovice, med, včela, OSN, Akademie věd České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes slavíme Světový den životního prostředí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.