Kuřáci, kteří tvoří 95 procent zákazníků nádražní restaurace v Protivíně na Písecku, hrozí majiteli, že kvůli zákazu kouření přestanou chodit. Někteří jihočeští hospodští a kavárníci si myslí, že možný pokles tržeb se projeví až na podzim, nyní volí kuřáci předzahrádky. Absolutní zákaz kouření ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin platí od 31. května.
Majitel protivínské nádražní restaurace Jan Belák zaznamenal jen negativní reakce. „Kuřáci tvořili 95 procent hostů. Všichni jsou hodně naštvaní a zatím to dodržují bez kolizí, ale léto není úplně vypovídající. Obávám se podzimu, že budeme nuceni zavřít pro klesající zájem. Všichni mi vyhrožují, že přestanou chodit, že radši budou pít někde doma v garáži, kde si budou moci zapálit," říká. Zatím hostů neubylo, protože funguje zahrádka. „Ale protestují, že se nemůže kouřit vevnitř," dodává Belák.
Víkendový provoz znamenal na řadě míst první skutečný nápor hostů po začátku zákazu kouření. „Ale žádné nepokoje spojené s tím, že by někdo toto nařízení porušil, jsme nezaznamenali," uvádí mluvčí českobudějovické městské policie Věra Školková.
Bezproblémový páteční večer zaznamenali i ve vyhlášené restauraci Masné krámy. Českobudějovický podnik se na zákaz připravoval. „Máme už několik let pravidelně týdny bavorské kuchyně a během nich bylo v celé restauraci zakázáno kouřit. Samozřejmě, že teď si někteří hosté stěžují, že si nesmí zapálit, ale věříme, že je to přejde a vrátí se k nám," říká provozní Masných krámů Miloš Novotný.
Předzahrádka byla plná kuřáků i v Pohostinství ve Drahonicích na Strakonicku. Ale jen, když je hezky. „Když bude pršet, tak budou doma. Nemáme to zastřešené, není šance, nikdo chodit nebude. Vesnické hospody s tímto zákonem končí. My jsme živi ze stravování, ale co se týče stálých hostů a domácích lidí, tak tam je hotovo," domnívá se provozovatelka pohostinství Blanka Řehořová.
Hloučky kuřáků postávají nyní před mnoha českobudějovickými nonstopy, nosí si s sebou ven pivo i kávy. Pavlína Tesková, spolumajitelka českobudějovické kavárny Café au Chat Noir, soudí, že o tržbách rozhodne zima. Již před časem zde z vlastní vůle zkusili kouření zakázat. „Ale po dvou dnech jsme to pustili, protože nebyly kšefty. Už jsme nechtěli být v kouři, ale naši hosté jsou zvyklí, že se tu kouřilo. Přestali chodit," vysvětluje Tesková. Je ráda, že nebude 15 hodin v zakouřeném prostředí, zároveň se bojí nižších tržeb. „Spoléháme, že nebude kde kouřit, lidé si musí zvyknout. Zarytí kuřáci, naši stálí hosté, to ale nesou špatně," dodává kavárnice.
Již dva měsíce se nekouří v českobudějovickém hostinci U Tří sedláků. Majitelé chtěli, aby si na zákaz kouření lidé postupně zvykli. „Učí se. Je dobře, že je protikuřácký zákon. Nejdřív klientela trošku opadla, ale už chodí noví lidé, víc rodiny s dětmi a líbí se jim to. Najdou se někteří kuřáci, ale, bohužel, chodí ven," říká servírka Nikol Adamková.
Oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky měli dosud v českobudějovické restauraci U Přemysla Otakara v suterénu na náměstí. Přes den teď lidé sedí hlavně na předzahrádce. Majitelé se obávají, zda příležitostní hosté nebudou zákazu zneužívat a pod záminkou kouření utíkat bez placení. „Nadávají hosté i personál. Doufáme, že lidé budou chodit dál a vyjdou schody. Město bude mít problém, všude bude spousta vajglů, bude se muset hodně uklízet a já sem popelník dávat nebudu, možná jim sem dám nějaký kýbl," podotýká provozovatelka Monika Iralová.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.