Sezona jahod začala. Průměrný Čech sní ročně kolem 2,5 kilogramu sladkého ovoce. Není tak divu, že v České republice úspěšně funguje jejich komerční pěstování. Ministerstvo zemědělství přichystalo program podpory, kterým pěstitele v jejich činnosti šetrné k životnímu prostředí dotuje.
Každý zemědělec obdrží od ministerstva 11 700 korun za jeden hektar úrodné půdy. V případě, že teprve přechází do ekologického režimu integrované produkce jahodníku, získá pěstitel něco málo přes 18 tisíc korun za hektar. Pokud už v něm funguje, je částka o více než dva tisíce korun nižší.
„Podpory, které jsme zavedli v loňském roce, využili pěstitelé na přibližně 100 hektarech polí. Peníze směřovaly na pěstování jahod v systému šetrném k životnímu prostředí a v ekologickém zemědělství. Dostalo je osmnáct zemědělců, celková částka přesáhla milion korun. Zdánlivě to není mnoho, ale jahody budou vždy patřit mezi ovoce, jehož pěstování vyžaduje vysokou pracnost. Proto je jejich podpora krok správným směrem. Zvlášť, když jsou naše jahody mnohem chutnější než ty, které se k nám ještě nezralé vozí přes půlku Evropy,“ říká ministr Marian Jurečka.
Mapa jahodových „farem“. Zdroj: Ministerstvo zemědělství České republiky.
Ministerstvo bude mít přesná čísla o letošních žadatelích až během letních prázdnin, přibližně na přelomu července a srpna. Kromě toho mohou pěstitelé žádat i na dotace pro ovocné druhy s vysokou pracnosti. Mezi ně jahody patři. „Zatímco v roce 2015 požádali o příspěvek na celkem 252 hektarů, v roce 2016 už to bylo na 450 hektarů jahodových polí, což je při sazbě 8495 korun na hektar přibližně čtyři miliony korun. Letošní mrazy poškodily i jahodová pole,“ uvádí ministerstvo zemědělství s tím, že společně s Ovocnářskou unií České republiky upřesňuje odhady škod a jedná o podmínkách připravovaných kompenzací.
Několik ekologicky šetrných jahodových „farem“ je i v Jihočeském kraji. Dobře známé jsou jahody z Bavorova. Kilogram vlastnoručně nasbíraných jahod zde stojí 52 korun. Pětikilová bedna (bez samosběru) se prodává za 500 korun, tříkilový koš za za 300 korun. Sběr jahod potrvá asi měsíc, do začátku července. „Loni a předloni byla hrozná sucha, tak nám toho tři čtvrtě uschlo a ještě nám toho v dubnu spousta zmrzlo. Letos to nezničily mrazy, ale zničí to sucho,“ uvádí majitelka firmy Bavorovské jahody Hana Zárubová.
Na samosběr se jezdí i do Dolní Pěny nebo Nahošína. Další úrodné půdy jsou v Mokré u Soběslavi, Dražicích, Bechyni, mezi Radomyšlí a Osekem či v Chlumci u Olešníku.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.