Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihočeské obce schválily desetiletý rozvoj vodárenského svazu

Jihočeský vodárenský svaz (JVS) má novou koncepci investiční výstavby na roky 2018 – 2028, zahrnující postupnou obnovu infrastruktury, zejména dálkových řadů. Na červnové valné hromadě ji schválili zástupci více než dvou set obcí a měst, které ho vlastní.

„Svaz ukázal schopnost a shodu přijímat strategická rozhodnutí. To umožní, aby i do budoucna byl celý systém i nadále funkční a na většině území Jihočeského kraje garantovat dostatek pitné vody. Velmi si toho cením,“ uvedl Antonín Princ, ředitel a předseda představenstva JVS.

Nová koncepce zahrnuje například modernizaci problematických dálkových úseků ocelového potrubí, kterých je 313 km. Omezilo by se tím i takzvané druhotné zaželeznění pitné vody, které vzniká při jejím dlouhém zdržení v ocelových rourách. Dochází k němu při poklesu spotřeby, kdy se odebírá pouze část možné a také zajišťované kapacity řadu.

Mezi hlavní stavby na roky 2018 – 2028 patří vodovody Hluboká n. V. – Zliv a Zliv – Chlum, přívodní řad surové vody Římov – ÚV Plav a řady Soběslav – Doubí, Hodušín – Milevsko, Tábor – Čekanice, Všechov – Klokoty, Hlavatce – Zdoba, oprava štoly Římov – Plav a dechlorace řadu Vodňany.

Mezi investice podmíněné změnou odběrů vody a získáním dotací patří úseky řadů Těšovice – Šibeniční Vrch, Vlkov – Amerika, Vlkov – Kuřidlo a Drahonice – Sedliště – Čejetice. Do kategorie zamýšlených investic, jejichž zahájení je vázané na získání dotací pak patří stavby nazvané Zásobování Třeboňska II a severního Písecka II a také napojení obcí Chotoviny, Bavorov, Přešťovice, Pacelice, Vlachovo Březí na vodárenskou soustavu.

JVS nyní všem napojeným obcím a městům garantuje stoprocentní dodávku pitné vody. Celkem jde o téměř 35 milionů metrů krychlových ročně. Reálná potřeba je aktuálně 23 milionů metrů krychlových, přičemž přímo ze soustavy se odebírá jen 15,5 milionu metrů krychlových. Takto nízký odběr proto v některých zásobovaných lokalitách už naráží na provozní i finanční limity a je proto třeba hledat i nová řešení a přístupy.

Valná hromada za nové členy přijala obce Stádlec a Chotoviny. Tím jejich počet vzrostl na 263. 

Autoři

Štítky Jihočeský vodárenský svaz, pitná voda, Antonín Princ, Zliv, Jihočeský kraj, Plav, Chotoviny, Amerika, Chlum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské obce schválily desetiletý rozvoj vodárenského svazu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.