Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Krásné maturantky se fotily v nejvyšší české chladicí věži

V netradiční fotoateliér se proměnil vnitřek temelínské chladicí věže. Pózovala zde totiž desítka finalistek celostátní soutěže Maturantka roku 2017. Po loňském koncertu Jihočeské filharmonie jde o další zajímavou akci, která zde proběhla.

I když plocha uvnitř chladicí věže odpovídá budějovickému náměstí, dívky se pohybovaly po metr širokých betonových lávkách. Vše bylo navíc patnáct metrů nad zemí. „Je to úžasný zážitek být na místě, kam se normální člověk nedostane. Překvapilo mě úplně všechno. Množství kontrol, velikost areálu ale i vlastní prostředí uvnitř chladicí věže,“ popsala pocity jedna ze dvou Jihočešek v soutěži Radka Podlahová.

Focení v největší české elektrárně si užila i Lucie Šlezingrová z Brna. „Z celkového programu patřila návštěva Temelína k těm nejzajímavějším bodům. Zaujalo mě, že už tady hrála Jihočeská filharmonie. Nejprve mi to k sobě moc nešlo, ale když teď tady uvnitř věže stojím, tak chápu, že to musel být velký zážitek,“ poznamenala devatenáctiletá Lucie.

Podle organizátoru se finalistky soutěže na focení moc těšily. „Dívkám jsme ukazovali fotografie vnitřku chladicí věže. Měly tedy představu, do čeho jdou. Moc se těšily, že budou mít zajímavé fotografie z míst, kam se jen tak někdo nedostane,“ představila přípravu dívek na netradiční focení Martina Matoušková, ředitelka soutěže Maturantka roku 2017

Netradiční focení umožnila odstávka druhého bloku. Dívky navíc musely dodržet všechna bezpečnostní opatření. Jedna z nich prošla dokonce dechovou kontrolou na alkohol. „Ročně tady proběhne hned několik tisíc kontrol na alkohol. Týkají se zaměstnanců, dodavatelů, ale i návštěvníků. Vlastní focení se dělo za dodržení všech bezpečnostních pravidel, což pro dívky znamenalo například mít helmu na hlavě a obuv s plnou špičkou,“ poznamenal Marek Sviták, tiskový mluvčí JE Temelín skupiny ČEZ

Za několik dní pak krásné dívky nahradí odborníci na kontrolu chladicích věží.

Chladicí věže elektrárny Temelín jsou nejvyšší v České republice. Měří 155 metrů a každá obsahuje více než milion metrů kubických vzduchu. Průměr na patě věže je 130 metrů, v koruně 82 metrů. O dvacet metrů menší je pak průměr nejužšího místa v pase věže. Proměnlivá je i tloušťka stěny, které se pohybuje od 18 do 90 centimetrů. Plocha pláště o velikosti více než 80 tisíc metrů čtverečních odpovídá osmi budějovickým náměstím. Stabilitu věže zajišťuje nejen tvar rotačního hyberboloidu, železobetonový plášť věže, ale také 112 sloupků, na kterých je věž postavena.

Fotografie všech finalistek soutěže Maturantka roku 2017 najdete na Facebooku Infocentrum JE Temelín, kde můžete hlasovat, která z dívek získá titul Maturantka energie a k tomu dvoutýdenní odbornou stáž v Temelíně.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky Temelín, ČEZ, Maturantka roku, focení, soutěž, Jaderná elektrárna Temelín, fotografie, Brno, Česko, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krásné maturantky se fotily v nejvyšší české chladicí věži  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.