Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

České Vrbné se stává novým centrem vodních sportů na Vltavě

České Vrbné se zvolna proměňuje v nové centrum vodních sportů na řece Vltavě. Jeho základem je areál s umělým kanálem pro kanoistiku a rafting, chráněný přístav pro malé i velké lodě s půjčovnou lodí, jízdních kol, in-line bruslí a dalších sportovních potřeb. Nově je zde umístěno také informační centrum Stezky řeky Vltavy.

Není náhodou, že jeden z pěti vltavských InfoPointů, které obsluhují řeku a její okolí od Českých Budějovic až po Týn nad Vltavou a při odbočce po Lužnici také do Kolodějí, je umístěn právě zde. České Vrbné se nachází zhruba v polovině rušné stezky pro cyklisty a in-line bruslaře mezi centrem Českých Budějovic a Hlubokou nad Vltavou a díky již existujícímu zázemí roste jeho význam také přímo na řece Vltavě, kam se po více než padesáti letech vrací pravidelná a rekreační lodním doprava,“ uvedl předseda destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko David Šťastný.

Potenciál trasy mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou je podle něho mimořádný. Cyklostezkou kolem vodáckého areálu Lídy Polesné, který je svým charakterem jedním z mála v České republice, projede o některých víkendech více než sedm tisíc lidí. Ročně se pak počet návštěvníků pohybuje okolo sta tisíc. V rámci projektu Splavnění Vltavy došlo ke zřízení zastávky lodní dopravy, výstavbě mariny a počítá se s přesunutím cyklostezky přímo do areálu.

Vodní cesta je další z forem vyžití návštěvníků i obyvatel Českých Budějovic a Hluboké nad Vltavou na této trase. Předpokládáme, že s postupným nárůstem lodního provozu zde dojde také k dalšímu rozšíření navazujících služeb,“ konstatoval ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek a připomněl, že již stávající turistická a rekreační infrastruktura této oblasti umožňuje kombinaci výletů pěšky, na kole, in-line bruslích i na lodi. „K tomu je třeba připočítat obrovské množství zajímavých cílů, jako je například Sportovně relaxační areál na Hluboké, golf, zoologická zahrada, zámek, Alšova jihočeská galerie a podobně,“ zdůraznil Polášek.

V Českém Vrbném se pak koncentrují všechny aktivity související s loděmi. Zdejší marina využívá existenci umělé slalomové a vodní trati ve vodáckém centru Lídy Polesné, k němuž se přirozeně přimyká přístaviště s potřebným sociálním i technickým zázemím. Sportovní podniky pořádané na oblíbené slalomové dráze mohou být vítanou záminkou pro zakotvení lodi právě na tomto místě. Stejně tak se nabízí možnost přerušit plavbu, pohodlně zakotvit loď a využít kvalitní cyklostezky k návštěvě okolích měst, ať už to budou České Budějovice či Hluboká nad Vltavou. Samozřejmostí je možnost raftingu a jízdy na divoké vodě na kajacích a kánoích. K dispozici je ubytování v kempu či na ubytovně. V areálu je také restaurace a hřiště pro plážový volejbal. Kanál mohou využívat nejen vrcholoví sportovci, ale i amatérští kanoisté.

Jednou z blížících se velkých akcí ve vodáckém areálu Lídy Polesné je ve dnech 12. a 13. srpna Evropský a Český pohár v raftingu. Návštěvníky čekají dva dny plné sportu, proložené klasickou sobotní pozávodní afterparty.

Právě v souvislosti s cílem sjednotit informačně takto rozsáhlou turistickou nabídku do jednoho celku, vznikl projekt Stezka řeky Vltavy. Jde v podstatě o informační portál a rezervační systém zážitků doplněný o informační centra, takzvané InfoPointy na Vltavě pod Českými Budějovicemi. „Stezka Vltavy postupně soustřeďuje veškeré informace o vltavské vodní cestě a na ní poskytované nabídce služeb a současně aktivně podporuje zkvalitňování stávající nabídky a rozvoj úplně nových služeb na tomto úseku řeky,“ poznamenal Šťastný.

Tisková zpráva

Štítky České Vrbné, Hluboká nad Vltavou, centrum vodních sportů, Vltava, rafting, České Budějovice, vodní sport, cyklostezka, David Šťastný, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, Týn nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Vrbné se stává novým centrem vodních sportů na Vltavě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.