Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Projekt Na kole jen s přilbou a jeho cyklohlídky míří na šumavskou Kvildu

Společný projekt Týmu silniční bezpečnosti a Horské služby České republiky „Na kole jen s přilbou“ vstoupil letos do již sedmého ročníku. Během uplynulých šesti let se s cyklohlídkami, které po celou cyklistickou sezonu předávají užitečné rady ohledně bezpečné jízdy na kole, setkaly desetitisíce cyklistů. Stejně je to i v letošním roce. Během víkendu 5. a 6. srpna bude možné se řadu zajímavých informací ze světa cykloturistiky dozvědět na šumavské Kvildě.

Jízda na kole má nesporně své kouzlo. Navíc při výletu do hor nám umožňuje poznávat atraktivní lokality, kam bychom pěšky při nejlepší vůli nestihli dorazit. Jízda na kole ovšem může mít i své stinné stránky. Ač se to leckdy nezdá, dá se na něm jezdit rychle, velmi rychle. Nejednou cyklisté úspěšně konkurují svým motorizovaným kolegům. Na rozdíl od nich však v případě kolize nemají možnost spolehnout se na žádný ochranný štít, který by mohl náraz ztlumit. Všechny negativní zkušenosti jsou tak často až nepříjemně bezprostřední.

Horská služba loni ošetřila 691 cyklistů

V loňském roce zemřelo na českých silnicích 39 cyklistů, dalších 417 při nehodě utrpělo zranění těžké a 3071 lehké. Nehody se však cyklistům nevyhýbají ani při jízdě mimo pozemní komunikace. Každoročně poskytuje Horská služba pomoc několika stovkám vážně zraněných cyklistů a koloběžkářů. „Loni poskytovala Horská služba pomoc cyklistům v 691 případech. Dnes a denně se přesvědčujeme, že mnozí cykloturisté jako by zapomínali, že i při neopatrné jízdě mimo silnice jim hrozí riziko vážného úrazu. Navíc nejednou opomíjejí nutnou prevenci v podobě ochranné přilby. Svou negativní roli v častých případech sehrává i posilnění alkoholem,“ říká Jiří Brožek, náčelník Horské služby České republiky.

Na kolo je potřeba usedat bez alkoholu, ale s helmou

A jak na to, aby byla jízda na kole bezpečná? Především je třeba se přesvědčit, že jízdní kolo je v řádném technickém stavu a splňuje požadavky na předepsanou povinnou výbavu. Na kolo je třeba usedat zásadně bez alkoholu a naopak s helmou.

Navíc by cyklisté měli dbát na svou viditelnost. Ostatní mohou cyklisty snadno přehlédnout. Přitom jezdci na bicyklech nejsou v případě kolize prakticky vůbec chráněni. Je tedy především v jejich zájmu udělat vše pro to, aby byli ostatními zaregistrováni včas. To platí nejen na pozemních komunikacích, ale i na horských nebo vinných stezkách. Vždyť i kolize s chodcem může pro oba skončit s vážnými následky.

Cyklisté by měli důsledně dbát na svou viditelnost i za dne. Lze proto doporučit používat oblečení a přilby ve výrazných barvách, přinejmenším alespoň pestře zbarvené doplňky. Vhodnou kombinací fluorescenčních a reflexních materiálů zajistí svou viditelnost pro ostatní za denního světla i za tmy.

Cyklista je mnohem zranitelnější

„Chování cyklistů by mělo být pro ostatní, především řidiče motorových vozidel, předvídatelné. Pokud cyklista udělá chybu, může ji řidič jiného vozidla ještě napravit. Nikoliv však v případě, že jeho chování je nečitelné,“ upozorňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. Důležitost ovládání alespoň klíčových ustanovení pravidel silničního provozu snad není třeba připomínat.

Cyklista je právem považován za řidiče, byť nemotorového vozidla. A silnice jsou pro něj nebezpečnější než pro automobilisty. Pravděpodobnost jeho usmrcení při nehodě je zhruba čtrnáctkrát vyšší než u cestujícího v osobním vozidle a dokonce 112krát vyšší než u pasažéra v autobusu. „Cyklisté by proto měli ve svém vlastním zájmu nejen důsledně dodržovat všechny zásady bezpečné jízdy na kole, ale také pamatovat na možné chyby ostatních účastníků silničního provozu. Defenzivní způsob jízdy se vyplatí,“ říká Roman Budský.

V sobotu 5. a neděli 6. srpna se zájemci budou moci s cyklohlídkou setkat na šumavské Kvildě. A mohou se tam dozvědět užitečné informace o tom, jak pečovat o řádný stav jízdního kola, jaká je jeho povinná výbava, jak být viditelný pro ostatní, jaká pravidla chování dodržovat i mimo pozemní komunikace. A to včetně jakési cykloturistické etikety, jak je to s požíváním alkoholu a rizikem vzniku zranění při jízdě na kole. „Na webovém portálu projektu Na kole jen s přilbou.cz je celá řada dalších zajímavých informací," připomíná Budský.

Tisková zpráva

Štítky kolo, přilba, bezpečnost, cyklista, projekt, Kvilda, cyklistika, Horská služba České republiky, Roman Budský, Jiří Brožek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt Na kole jen s přilbou a jeho cyklohlídky míří na šumavskou Kvildu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.