Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Druhý temelínský blok je na plném výkonu

Týden po připojení generátoru k přenosové soustavě začal druhý temelínský blok pracovat naplno. Plného výkonu operátoři dosáhli v pondělí před desátou hodinou dopoledne. Nyní tak jihočeská elektrárna kryje necelou třetinu české spotřeby.

Plnému výkonu předcházely úspěšné kontroly paliva na osmdesátiprocentním výkonu reaktoru. Temelínští fyzici ověřovali například rozložení výkonu reaktoru. Po skončení kontrol operátoři zvyšovali výkon reaktoru velmi pozvolna. Za hodinu zvedli výkon o necelé jedno procento. „Nájezd bloku po odstávce je velmi pozvolný kvůli takzvanému ‚kondiciování paliva‘. Zjednodušeně řečeno, nové palivo si musí zvyknout na provozní podmínky. Několikadenní náběh bloku je navíc spojený s řadou testů na různých výkonových hladinách,“ vysvětlil Bohdan Zronek, ředitel divize Jaderná energetika a člen představenstva společnosti ČEZ.

ČEZ zvládl odstávku o skoro dva týdny dříve, než se předpokládalo. „Za necelých 73 dní jsme zvládli zkoordinovat přes 17 tisíc činností a práci tisícovky zaměstnanců našich i dodavatelů. Zkrácení odstávky tak znamená rychlejší návrat do běžného a klidnějšího provozního režimu i pozitivní dopady do výrobních a ekonomických výsledků společnosti,“ uvedl Zronek.

Závěrečná část testů bude provedena při plném výkonu. Zaměří se na palivo a kalibraci měřících systémů. Vedle se sleduje chování dalšího zařízení v jaderné a nejaderné části včetně největší české turbíny.

Druhý blok byl odstaven od 19. května. Během odstávky byla vyměněna čtvrtina paliva, provedena důležitá modernizace kompenzátoru objemu, kontroly bezpečnostních systémů nebo se ověřovala těsnost ochranné budovy kolem reaktoru. Vůbec poprvé se celá odstávka řídila ze speciálního centra, kde na ploše 500 metrů čtverečních seděla čtyřicítka odborníků z elektrárny i od dodavatelů. Začátek odstávky prvního bloku je plánován až na samotný závěr roku. 

Autoři | Foto František Musil

Štítky palivo, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhý temelínský blok je na plném výkonu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.