Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

KOMENTÁŘ: Fotovoltaika očekává boom, celosvětovým tahounem je Čína

Trh se slunečními elektrárnami na celém světě závratně roste. Vývoj jde rychle kupředu, a zatímco pořizovací náklady padají, celkový instalovaný výkon láme rekordy.

To ví dnes už každý druhý, jen málokomu je ale známo, že jde o revoluci zdola. Velký podíl na téhle revoluci mají samovýrobci, tedy domácnosti, kterým malá fotovoltaika na střeše pomáhá zajistit energii pro vlastní spotřebu a ušetřit na účtech za elektřinu.

Jako zastánce ochrany přírody, energetických úspor a obnovitelných zdrojů mám radost, že česká veřejnost se k tomuto trendu přidává čím dál jednoznačněji. Za tuto změnu může nejen dotační program Nová zelená úsporám, ale především fakt, že panely se stávají cenově dostupnější a účinnost fotovoltaiky se stále zlepšuje.

Návratnost investice do malé sluneční elektrárny je díky tomu čím dál zajímavější. V zemích s dražší cenou elektrické energie, jako jsou Německo nebo Dánsko, se fotovoltaika vyplatí i bez dotací. V českých podmínkách se dnes návratnost pohybuje mezi osmi a šestnácti lety. To znamená, že prostředky se vám vrátí rychleji, než kdybyste je vynaložili na zateplení nebo na koupi tepelného čerpadla.

A tak k nám dorazil skutečný boom fotovoltaiky. O něčem svědčí, že na mou firmu se jen za letošek obrátilo přibližně 1500 zájemců... Navíc se dá čekat, že od září 2017, kdy se strop dotace na domácí fotovoltaiku zvýší ze 100 tisíc korun na 150 tisíc korun, nastane další příliv zákazníků.

Fotovoltaika se již ve velkém prosadila v západní Evropě, Spojených státech amerických, ale také třeba v Číně. Právě Čína se stala vůbec největším tahounem sluneční energie. Čína má dále velkou zásluhu na tom, že jen loni došlo u fotovoltaik k meziročnímu nárůstu instalovaného výkonu o padesát procent. Celková kapacita slunečních elektráren na sklonku roku 2016 dosáhla neuvěřitelných 305 GW a odborné studie dokazují, že jde o dobře vynaložené prostředky. Byla by tedy škoda, kdyby naše země nedokázala tuto šanci rozpoznat a zůstala pozadu.

Štítky Čína, fotovoltaika, solární elektrárna, dotace, Německo, Dánsko, Zelená úsporám, USA, Západní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Fotovoltaika očekává boom, celosvětovým tahounem je Čína  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.