Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeská mládež se zajímá jen o vlastní prospěch a pohodlí, myslí si starší generace

Mladá generace tráví podle Jihočechů nejvíce času na počítači a sociálních sítích a nemá zájem pomáhat svému okolí. Ukázal to průzkum agentury Ipsos pro Nadaci O2. Skutečnost je ale docela jiná – 16 procent mladých lidí do 29 let z Jihočeského kraje se pomoci svému okolí aktivně věnuje. Dalších 79 procent dotázaných by rádo pomáhalo, ale neví jak. Důkazem, že mladým Jihočechům není jejich okolí lhostejné, jsou projekty, které v kraji Nadace O2 podpořila – například Mini bike park v Horkách u Tábora nebo charitativní běh Alfa Run.

Dnešní generace mladých lidí se potýká s nedůvěrou ze strany svých rodičů a prarodičů. Celorepublikový průzkum ukázal, že si 43 procent lidí nad 30 let myslí, že se dnešní mladí lidé zajímají jen o své vlastní pohodlí, nezištně pro druhé neudělají nic a sami by chtěli mít vše hned a nejlépe zadarmo. Dalších 52 procent starších respondentů sice věří, že se mladá generace výjimečně do dobročinných projektů zapojuje, je ale motivována výhradně osobním prospěchem. Pouhých pět procent starších lidí se domnívá, že jsou mladí lidé aktivní a do veřejně prospěšných činností se zapojují dobrovolně a nezištně. V jižních Čechách jsou k mladým ještě nedůvěřivější, než je celorepublikový průměr. Místní nad 30 let si myslí, že by dnešní mládež nezištně komunitě nepomohla.

Nejraději by seděli celý den u počítače, myslí si rodiče na jihu republiky

Že mladí lidé nejsou ochotni nezištně a zadarmo pro své okolí cokoliv udělat si myslí celých 35 procent respondentů z Jihočeského kraje. Zbylých 65 procent Jihočechů se domnívá, že mladí pomáhají jen tehdy, když jim to přinese zlepšení jejich vlastní situace. Podle dotázaných by se mládež nejraději celý den věnovala počítači a sociálním sítím (82 %), případně navštěvovala obchodní centra (12 %) nebo kavárny, bary či restaurace (6 %).

Přitom 63 procent dotázaných lidí do 29 let uvedlo, že již pomohlo nebo by chtělo pomoci se zvelebováním veřejného prostoru – ať už jde o úklid, opravy nebo například budování míst pro volnočasové aktivity. Dalších 32 procent by rádo podporovalo vybrané skupiny osob (děti, seniory, hendikepované či jiné skupiny nebo menšiny).

O průzkumu Mladí a aktivní

Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos v březnu roku 2017 mezi 630 respondenty v České republice. Respondenti byli dle věku rozřazeni do dvou skupin – do 29 let a nad 30 let. Každá skupina následně odpovídala na jiný soubor uzavřených i otevřených otázek.

Autoři

Štítky průzkum, mládež, starší generace, počítače, pomoc, počítač, Jihočeský kraj, Ipsos, Tábor, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská mládež se zajímá jen o vlastní prospěch a pohodlí, myslí si starší generace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.