Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Tisíce domácností na jihu Čech zůstaly kvůli noční bouřce bez elektřiny

V Jihočeském kraji je kvůli noční bouřce několik tisícovek domácností bez elektřiny. Mimo provoz také stále zůstávají některé železniční tratě v regionu.

Hasiči v kraji v noci na dnešek řešili přibližně 250 událostí. Šlo především o popadané stromy na vozovky, porušená elektrická vedení a další jevy spojené s bouřkou,“ řekli mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha a náměstek ředitele jihočeských hasičů Martin Sviták.

Bouřky v noci zasáhly prakticky celý Jihočeský kraj. Omezený provoz na železnici je například na trase České Budějovice - Plzeň, kde je mezi Hlubokou nad Vltavou a Zliví porušené trakční vedení. Stejný problém omezuje provoz mezi Českými Budějovicemi a Českými Velenicemi. Náhradní autobusová doprava kvůli poruše trakčního vedení také zajišťuje spojení na části trati mezi Českými Budějovicemi a Lincem. Cestující musí počítat s komplikacemi i na dalších železnicích, kde často popadaly stromy na koleje.

V noci na dnešek a dnes ráno v terénu zasahovalo téměř devět desítek jednotek hasičů. „Vesměs se jedná o řezání stromů, evidujeme také pády stromů na domy a auta. V případě potrhaných elektrických vedení spolupracujeme s pohotovostními službami v oblasti energetiky,“ řekl Sviták.

Společnost E.ON zaznamenala 45 poruch na linkách vysokého napětí. „Mezi největší lokality, které jsme měli bez dodávek elektřiny, patřily například Kaplice nebo Kamenice na Lipou. Části těchto městských aglomerací se nám podařilo už částečně zprovoznit,“ řekl Vácha.

Dodal, že energetici poruchy postupně odstraňují. Nejprve řeší problémy v nejvíce obydlených lokalitách. Následně pak přijdou na řadu místa rekreačních oblastí. „Na některá místa jsme se zatím ani nedostali z důvodu neprůjezdnosti terénu,“ řekl.

Foto pixabay.com

Štítky bouřka, elektřina, výpadek, Jihočeský kraj, Česko, železnice, České Budějovice, Martin Sviták, E.ON, Plzeň, Hluboká nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce domácností na jihu Čech zůstaly kvůli noční bouřce bez elektřiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.