Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Barborka přišla na svět pod stoletou lípou

Pod košatými větvemi stoleté lípy, která stojí na nádvoří písecké nemocnice, porodila mladá žena zdravou holčičku. Maminka již jednoho dítěte jela rodit do písecké porodnice ze svého bydliště v obci Hosty u Týna nad Vltavou. Na oddělení ale nedošla a s pomocí svého manžela porodila přímo pod lípou v areálu špitálu.

Holčička Barborka přišla na svět  v pátek 18. srpna ve 20:25 hodin, vážila 3,45 kilogramu a měřila padesát centimetrů. Maminka i její dcerka byly v pořádku, a tak po čtyřech dnech opustily obě porodnici.

„Vše se odehrálo velmi rychle. U porodu asistoval manžel, kolemjdoucí muž mu půjčil triko k zabalení miminka. Když pak pracovníci blízkého interního oddělení uslyšeli křik, přišli pomoci. To už zdravá holčička byla na světě. Zdravotníci z porodnice pak zajistili další péči o novorozence i matku,“ řekl primář gynekologicko-porodnického oddělení písecké nemocnice Michal Turek.

Podle něho šlo o téměř mystický okamžik, protože se dítě narodilo pod stoletou lípou malolistou, která patří mezi nejkrásnější a nejstarší stromy v nemocničním areálu. Je pojmenovaná po zakladateli písecké nemocnice lékaři Václavu Šťastném. A šťastnou se stala i pro tuto maminku.

Do písecké nemocnice rodí jezdit ženy z jiných okresů stále častěji. Důvodem je vysoce kvalitní péče o rodičky, novorozence, existence centra pro nedonošence, ale i fakt, že tato nemocnice upřednostňuje přirozené porody. Rok od roku se zde i z těchto důvodů zvyšuje počet porodů. Loni se tu narodilo 906 dětí včetně šestnáct dvojčat, což bylo o jedenačtyřicet dětí více než v předchozím roce.

„Porodnost se v naší nemocnici postupně zvyšuje už několik let. Je to dáno zejména kvalitou poskytované péče, nadstandardním přístupem i prostředím a také tím, že jsme společně s českobudějovickou nemocnicí jedinými zdravotnickými zařízeními v kraji, kde máme akreditovaná centra s péčí o nedonošence. To zajišťuje péči o nedonošené novorozence,“ uvedl ředitel písecké nemocnice Jiří Holan.

Autoři

Štítky Barborka, porod, lípa, Písek, holčička, nemocnice, Týn nad Vltavou, Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Barborka přišla na svět pod stoletou lípou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.