Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Začíná mezinárodní vojenské cvičení Ample Strike. Armády se budou připravovat i v Boleticích

Na území České republiky začíná ve středu mezinárodní vojenské taktické cvičení Ample Strike 2017. Třítýdenní výcvik, který je plně v gesci Armády České republiky, skončí 12. září. Vojáci budou cvičit i ve výcvikovém prostoru v Boleticích.

Cílem cvičení je sladění výcviku předsunutých návodčích s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek v mnohonárodním prostředí. Účast potvrdilo osmnáct aliančních partnerských zemí včetně České republiky. Chybět nebudou složky Spojených států amerických, Francie, Německa nebo Velké Británie.

„Nedílnou součástí je také prověření schopností Host Nation Support. Piloti si procvičí své schopnosti během doplňování paliva za letu a úkoly přímé letecké podpory,“ uvádí Denisa Vernerová, vedoucí tiskového a informačního střediska Ample Strike 2017. Počítá s účastí až 1300 cvičících. Do mezinárodního cvičení vzdušných sil se zapojí také příslušníci Aktivní zálohy Ozbrojených sil České republiky a poprvé i záložníci Vzdušných sil Armády České republiky.

Samotná cvičení začnou od 28. srpna a potrvají do 8. září. Proběhnou ve výcvikových prostorech Boletice a Libavá, u 22. základny vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou, 21. základny taktického letectva Čáslav, Správy letiště Pardubice a 15. ženijního pluku v Bechyni. Zaregistrovat vojáky bude možné vždy v pracovních dnech od 9:00 do 23 hodin, mimo uvedené období však půjde zaznamenat další přesuny nebo přelety armádní techniky.

„Leteckou podporu vojákům poskytnou například české letouny L-159 ALCA, JAS-39 Gripen a vrtulníky Mi-24/35 a Mi-171Š. Účast přislíbily litevské stroje L-39, německé PC-9, LearJet a Tornado, polské Su-22, maďarské JAS-39 a slovinské PC-9. Spojené státy americké potvrdily zapojení vrtulníků AH-64 Apache a letounů B-1 a B-52. Palivo ze dvou amerických tankerů KC-135R doplní německé stroje Tornado, české a maďarské gripeny,“ doplňuje Vernerová. Armáda České republiky se postará o kompletní logistiku cvičení. 

Foto Jana Kroneislová

Štítky vojáci, cvičení, Boletice, Ample Strike, Armáda České republiky, Česko, USA, Německo, Francie, Velká Británie, Aktivní záloha ozbrojených sil České republiky, Gripen, Learjet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná mezinárodní vojenské cvičení Ample Strike. Armády se budou připravovat i v Boleticích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.