Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Prezident Zeman zahájil výstavu Země živitelka, pochlubil se obnovou rybníku

Ani letos nechyběl na slavnostním zahájení mezinárodního agrosalonu Země živitelka prezident České republiky Miloš Zeman. Úvodním proslovem v Pivovarské zahradě zahájil další ročník výstavy. Jeho předchůdci Václavu Klausovi, jenž se zahájení také zúčastnil, řekl, že se v lánském parku podařilo obnovit rybník, který měl propustné dno. Po obědě v Hluboké nad Vltavou odletěl vrtulníkem z Plané zpátky do Prahy. Země živitelka trvá až do úterý.

Ve svém projevu ale Zeman především zkritizoval Evropskou unii za dotace na snižování výroby mléka. Chovatelé měli jako pomoc dostat i z českého rozpočtu dohromady 559 milionů korun, což schválila vláda. Část měla být však vyplacena pouze při snížení stanovené nadprodukce. Chovatelé slíbili, že sníží výrobu o 13 700 tun.

„Zdá se mi, že v poslední době Evropská unie, na kterou už tady bylo řečeno několik kritických slov, přikračuje ke krokům, o kterých jsme dosud četli jenom v románech – vyplácí dotace na nevýrobu, nikoliv na výrobu. Mně to připadá jako naprosté zvěrstvo. Pokud máme vyplácet dotace, tak abychom něco vyrobili. Ne abychom výrobu zastavovali,“ řekl prezident.

Do Ruska tři letadla

Zeman měl negativní postoj i k programu Dešťovka, kterým chce ministerstvo životního prostředí přinutit lidi využívat dešťovou nebo odpadní vodu na zalévání zahrad či splachování toalet. Spustit se má v září, ministerstvo na něj vyčlenilo 240 milionů korun. „Domníval jsem se, že se jedná o nějaký šílený projekt na ochranu žížal. Pak jsem zjistil, že je to projekt na zachycení dešťové vody. Nic proti tomu, ať každý rodinný domek má plechový sud na zachycování dešťové vody, on už ho třeba stejně má, ale tímto ten problém (úbytku vody v krajině) nezachráníme,“ reagoval Zeman směrem k ministru Brabcovi.

Následně se obrátil na bývalého prezidenta Václava Klause, který byl slavnostnímu zahájení rovněž přítomen. Pobavil ho zmínkou o obnově rybníku v lánském parku, dříve měl totiž propustné dno. „Natáhla se tam fólie, na tu fólii se dal štěrk, napustila se voda, ta voda je krásná, čistá. No a je spojena s dříve obnoveným potokem, takže je to taková malá vodní soustava,“ nastínil prezident s tím, že právě obnova rybníků je řešením úbytku vody v přírodě.

Novinářům také Zeman řekl, že na návštěvu Ruska s ním poletí tolik podnikatelů, že Pražský hrad bude muset objednat třetí letadlo. „Přihlásilo se tolik podnikatelů, včetně zemědělských, že zaplní tři letadla, takže musíme najmout od Travel Service třetí letadlo. Asi tito podnikatelé jsou agenti Vladimira Putina, jak by řekli někteří přihlouplí novináři, ale ve skutečnosti jsou to lidé, stejně jako já, kteří chtějí obchodovat a nacházet nové příležitosti,“ řekla hlava státu.

Společně se Zemanem se zahájení zúčastnila i hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská, která prezidenta pohostila jihočeskými lahůdkami. Zeman ochutnal například koláč a mošt z Lhenic, od generálního ředitele Madety Milana Teplého zase obdržel tři bochníky Blaťáckého zlata. Zkusil i tříletou slivovici z Bruntálu.

Jihočeský kraj chystá projekt na podporu regionálních výrobců

Stráská na výstavě Země živitelka představila projekt s pracovním názvem Potravinový patriot, který by měl jihočeským výrobcům pomoci dostat zboží více mezi lidi. „Rádi bychom propojili už existující projekty, jako jsou například Regionální potravina či Chutná hezky. Jihočesky do projektu, který pomůže místním výrobcům dostat jejich produkty mezi lidi,“ vysvětlila Stráská s tím, že projekt je zatím ve fázi konzultací.

Prezident po prohlídce agrosalonu odjel do Hluboké nad Vltavou, kde poobědval v Restauraci Hubert. Poté se vydal zpátky do hlavního města. 

Zahájení 44. ročníku agrosalonu Země živitelka

Čtvrtek, 24. srpna 2017, 19:00

Zahájení 44. ročníku agrosalonu Země živitelka
Zahájení 44. ročníku agrosalonu Země živitelka

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky Miloš Zeman, Země živitelka, rybník, výstava, výroba, Václav Klaus, Hluboká nad Vltavou, Česko, Evropská unie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Prezident Zeman zahájil výstavu Země živitelka, pochlubil se obnovou rybníku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.