Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Letošní srpen byl čtvrtý nejteplejší od roku 1961

Česko letos zažilo mimořádně teplý srpen. S průměrnou teplotou 18,8 stupně Celsia se stal čtvrtým nejteplejším srpnem od roku 1961, kdy se začaly v zemi zaznamenávat celkové průměry teplot.

Tepleji bylo druhý prázdninový měsíc jen v letech 1992, 2003 a 2015. Výrazně tepleji měli tento rok na východě země - zatímco průměrná měsíční teplota na Moravě a ve Slezsku byla 19,5 stupně Celsia, v Čechách dosáhla jen 18,4 stupně Celsia.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu je průměrná měsíční teplota letošního srpna o 1,5 stupně vyšší než průměr z let 1981 až 2010 a o 2,4 stupně vyšší než takzvaný normál v letech 1961 až 1990. Dosud nejteplejší srpen za posledních 56 let zažili Češi předloni, kdy průměrná teplota činila 21,3 stupně. Následuje rok 1992 (20,8 stupně) a 2003 (20,1 stupně), za které se nyní zařadil rok 2017.

Nejtepleji bylo začátkem měsíce, hned 1. srpna maximální denní teplota dosáhla nebo překonala hranici 35 stupňů na více než sedmdesáti stanicích. Vůbec nejvyšší maximální denní teplota v tomto měsíci - 38,3 stupně - byla naměřena 3. srpna na jihomoravské stanici Strážnice. „Jedná se zároveň o nejvyšší teplotu zaznamenanou v tomto roce," uvedli meteorologové.

Tropická noc, při níž minimální teplota neklesla pod dvacet stupňů Celsia, byla alespoň na jedné stanici v Česku zaznamenána jedenáctkrát. Nejčastěji v noci z 31. července na 1. srpna a z 1. na 2. srpna.

Srážkově letošní srpen nevybočil z běžných hodnot. Více pršelo na západě země a nejméně v Jihomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji. Největší lijáky byly 11. srpna, a to především v jižních, středních a východních Čechách, kdy na některých stanicích napršelo více než padesát milimetrů srážek.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky teplota, déšť, srpen, tropická noc, Česko, stupeň Celsia, Český hydrometeorologický ústav, Morava, Slezsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní srpen byl čtvrtý nejteplejší od roku 1961  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.