Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Jihočeský kraj chce s pomocí dotace vyměnit až tři tisícovky kotlů

Jihočeský kraj začne přijímat žádosti o dotaci na výměnu kotlů za novější a více ekologické od pondělí 30. října. Na druhou výzvu takzvané kotlíkové dotace získal přibližně 294 milionů korun. S jejich pomocí by lidé podle předpokladu kraje měli vyměnit přibližně tři tisíce nevyhovujících topných zařízení.

Ve druhé výzvě jsou mírně odlišné podmínky než dosud. S dotacemi se počítá pouze na výměnu zastaralých kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním první a druhé emisní třídy. „Žádosti budeme přijímat pouze elektronickou formu. To znamená, že se vyvarujeme front, jako tomu bylo v první výzvě v jiných krajích," uvedl jihočeský radní Antonín Krák. Více se zájemci dozvědí na webu kraje.

Na výměnu starého kotle na pevná paliva za ekologičtější zdroj tepla mohou lidé získat dotaci 75 nebo 80 procent, jejíž maximální výše se pohybuje od 75 tisíc do 120 tisíc korun. Fond životního prostředí do druhé výzvy uvolní víc než tři miliardy korun, které rozdělí mezi kraje.

První výzvu kotlíkové dotace vypsal Jihočeský kraj v roce 2016. O podporu se ucházelo více než tři tisíce žadatelů a peníze na výměnu získalo téměř 2900 z nich. „V současnosti nám zbývá jen cirka patnáct žádostí proplatit. To znamená všichni ti, kdo žádali o podporu v první vlně, by měli v této zimě využívat už ekologické kotle," řekl Krák.

Projekt má pomoci odstranit nemoderní kotle, které představují pro ovzduší zátěž. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce bylo v Česku před vypsáním první výzvy kotlíkové dotace v provozu až 420 tisíc nejzastaralejších spalovacích zařízení, která nesplňují emisní parametry.

Zdroj ČTK

Štítky dotace, kotel, peníze, žádost, Jihočeský kraj, Antonín Krák, Richard Brabec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj chce s pomocí dotace vyměnit až tři tisícovky kotlů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.