Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kvůli vysoké ceně másla sahají lidé po levnějších a často méně kvalitních variantách

Cena másla je pro obyvatele České republiky v poslední době citlivé téma. Od minulého roku zdražilo téměř o polovinu a před Vánocemi by měla cena másla podle ředitele Madety Milana Teplého dosáhnout až na hranici sedmdesáti korun. Češi tento problém někdy řeší snížením spotřeby či nákupy levnějších výrobků. Snaha ušetřit ale často vede k nákupu nekvalitních výrobků, které mnohdy nelze považovat za máslo.

Pro máslo platí přísná zákonná pravidla. Abychom mohli produkt nazvat máslem, je nutné, aby splnil několik kritérií určených v Evropském nařízení číslo 1308/2013, které popisuje máslo jako výrobek s obsahem mléčného tuku nejméně 80 procent, avšak méně než 90 procent, s obsahem vody nejvýše 16 procent a nejvyšším obsahem tukuprosté mléčné sušiny do dvou procent. Pravidlem číslo jedna je, že máslo nesmí obsahovat nic než mléčný tuk z pravé smetany. Čím je máslo tučnější, tím je větší šance, že bude kvalitnější a chutnější.

Pozor na názvy jako rodinné či farmářské máslo

Na obalech másel lze narazit na různé přídomky a přívlastky. Některé z nich vycházejí z legislativy, jiné spíše z marketingových aktivit výrobce. Například čerstvé máslo se podle české vyhlášky smí prodávat jen dvacet dní od data výroby. Názvy farmářské nebo„rodinné naopak o máslu nevypovídají vůbec nic, jde čistě o obchodní název. Farmářské máslo může svým názvem budit dojem, že vzniklo ručním zpracováním mléka od krav, které se pasou na zelené louce. To ale v případě másel prodávaných v supermarketu většinou neplatí. Na trhu se také objevují másla se smetanovým zákysem, to ale česká vyhláška nezná. Podle evropské legislativy však musí mít takový výrobek alespoň 75 procent mléčného tuku a být vyroben výhradně z másla.

Nízká cena může být podezřelá

V regálech mohou být mezi másly výrobky, který vytvářejí zdání másla, ale ve skutečnosti se o máslo nejedná. Zákazníky ale lákají nižší cenou. Řada lidí tak automaticky sáhne po takovém výrobku. Tato másla nejen, že neobsahují dostatečné množství mléčného tuku, navíc obsahují rostlinný tuk (například palmový), který do másla nepatří. Právně je ale vše v pořádku, jelikož výrobek není označen jako máslo. Z pohledu etického však takové počínání výrobců značně kulhá, protože se spotřebitelům ani nesnaží vymluvit, že o máslo nejde. Kvůli vysoké ceně másla sahají lidé také po margarínech. „Konzumovat margaríny je minimálně zbytečné, z mého pohledu spíše zdraví škodlivé, vzhledem k tomu, že jde pro naše tělo o nepřirozený tuk,“ říká nezávislá konzultantka výživy, potravinářka a nutriční terapeutka Ing. Anna Jermářová.

Test třicítky másel, který minulý rok publikoval dTest, sice zjistil, že procentuální limity pro obsah tuku splnila všechna másla, na pár závad se ale přece jen přišlo. Některá másla například obsahovala více vody, než nařizuje právní předpis. Chuť másel testovalo pět odborně vyškolených hodnotitelů. Ti u řady másel použili hodnocení jako lojovitá, zatuchlá, stará, netypická, či dokonce sýrová.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky máslo, cena, kvalita, spotřeba, Milan Teplý, Madeta, mléčný tuk, Česko, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli vysoké ceně másla sahají lidé po levnějších a často méně kvalitních variantách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.