Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeští policisté získali čtyři mimořádná ocenění své práce

Jihočeští policisté získali za projekt prevence kriminality první místo v České republice. A přidali pak ještě tři významná vítězství v prestižní anketě Policista roku 2016.

Cenu ministra za první místo v republikové soutěži Nejlepší projekt prevence kriminality pro rok 2017 jihočeští policisté převzali při slavnostním večeru  z rukou vedoucího odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality Ministerstva vnitra České republiky Michala Barboříka. Vyhráli s pilotním jihočeským projektem „Ozbrojený útočník ve škole“.

Projekt realizuje tým sestavený z pracovníků krajského úřadu, jihočeské policie a zdravotnické záchranné služby. „Projekt běží již skoro dva roky a je určen pro základní a střední školy v Jihočeském kraji. Tým odborníků vzdělává pracovníky škol a realizuje nejen teoretické semináře, ale také připravuje modelové situace, které naučí pracovníky škol připravit se na mimořádnou událost, jako je ohrožení školy a žáků ze strany ozbrojeného útočníka. Projekt představuje komplexní škálu mnoha opatření, která zvýší bezpečnost každé školy, která projektem projde,“ uvedla při přebírání ceny Veronika Švehlová Bullová, manažerka prevence kriminality jihočeského krajského úřadu, který je hlavním realizátorem projektu.  

V současné době je do projektu zapojeno v různé fázi na tři desítky škol v celém kraji. První místo obdržel projekt především za svoji komplexnost.

Na jih Čech putovala díky policistům tři významná ocenění

„Další významná ocenění si jihočeští policisté převzali na Pražském hradě z rukou první dámy Ivany Zemanové, ministra vnitra Milana Chovance a policejního prezidenta Tomáše Tuhého. V prestižní soutěži Policista roku 2016 totiž získali tři první místa a to v kategorii Čin roku, Výnosář roku a Občanský zaměstnanec roku," upřesnil mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Občanským zaměstnancem roku se stala Marie Soukupová, která pracuje pro policii neuvěřitelných třiačtyřcet let. Po celou dobu zastávala funkce v oblasti správy nemovitého majetku, zejména bytové správy. Je trvale hodnocena mezi nejlepšími zaměstnanci krajského ředitelství.

Zvláštní cenu ministra vnitra, Výnosář roku, za vynikající výsledky v zajišťování výnosů z trestné činnosti získali policisté z jihočeského odboru hospodářské kriminality ve složení: Václav Kučera, Josef Krump, Petr Ondrák, Jakub Šťástka a Petr Šejnoha. „Týmu se podařilo v březnu 2016, jako prvnímu v republice, zajistit licenci potřebnou k provozu fotovoltaické elektrárny u Jindřichova Hradce. Kriminalisté s čestným titulem Výnosáři roku tak uchránili státu stamiliony korun," vyzdvihl Matzner.

Jihočeským policistům tleskal ve stoje celý Španělský sál

Vyhlášením prvního místa v kategorii Čin roku, pro policisty Václava Haase (in memoriam) a Jaroslava Humeše se všichni ve Španělském sále Pražského hradu vrátili k lidské a služební tragédii, kterou skončil loňský prosincový víkend ve Velicích na Českobudějovicku. 

„Banální rodinná hádka, ke které vyjížděli policisté z Obvodního oddělení Hluboká nad Vltavou, Václav Haase a Jaroslav Humeš, se stala během několika sekund smrtící pastí," připomněl případ Jiří Matzner. Dodal, že oba policisté zasahovali proti agresivnímu mladíkovi, který v rodinném domě napadal další členy domácnosti. Pachatel tehdy na policisty zaútočil dřevěnou násadou a následně i skrytým nožem. Oba policisty vážně zranil. I přes utrpěná zranění jej policisté dokázali zpacifikovat. Při zákroku také velmi pomohli další lidé z domu a sousedství.

Oba policisté se hned po převezení do nemocnice podrobili operaci. Praporčík Jaroslav Humeš utrpěl těžká zranění a musel být operován. Nadpraporčík Václav Haase bojoval s pomocí lékařů dlouhé hodiny o svůj život. Dopoledne 20. prosince 2016 svůj poslední boj ale prohrál. Osmnáctiletý útočník skončil po ošetření v policejní cele. Následně byl obviněn z vraždy a pokusu vraždy, soudem byl pro tyto skutky letos odsouzen.

„Všichni přítomní ve Španělském sále vzdali potleskem ve stoje čest těmto policistům," dodal policejní mluvčí.

Autoři | Foto Policie ČR, utocnik.kraj-jihocesky.cz

Štítky policista, ocenění, projekt, čin, prevence kriminality, Česko, Ministerstvo vnitra České republiky, Jihočeský kraj, Milan Chovanec, Ivana Zemanová, Marie Zahoříková-Soukupová, Tomáš Tuhý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští policisté získali čtyři mimořádná ocenění své práce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.