Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zlato z republikového šampionátu v TFA je na jihu Čech. A to díky hasičům z Tábora a z Písku

Otřepaná, ale pravdivá fráze říká, že obhajoba titulu je vždy těžší, než jeho první zisk. A jihočeští profesionální hasiči to dokázali. Při republikovém šampionátu v extrémně náročných disciplínách TFA v Ústí nad Labem zvítězili a obhájili tak zlato z minulého mistrovství. To se koná vždy jedou za dva roky.

TFA je zkratkou z anglických slov Toughest Firefighter Alive, v českém překladu Nejtvrdší hasič přežije, a je názvem nejtěžších hasičských soutěží, které svými podmínkami simulují práci hasiče při zásahu. Hasič je ustrojen do kompletního zásahového obleku včetně obuvi, rukavic a přilby a s nasazeným aktivním dýchacím přístrojem.

Přesně tak téměř osm desítek hasičů absolvovalo v obchodním centru Fórum v Ústí nad Labem při osmém mistrovství České republiky profesionálních hasičů v disciplínách TFA, čtyři úseky extrémně náročných disciplín. 

„Každý z krajů do soutěže vyslal jedno soutěžní družstvo s maximálně šesti závodníky s tím, že dva hasiči mohou soutěžit pouze v kategorii jednotlivců. Družstvo pak tvoří pouze čtyři závodníci, do celkového hodnocení se započítávají tři nejlepší dosažené výsledky bez ohledu na věkovou kategorii. Věkové kategorie v jednotlivcích jsou 18 až 34 let, 35 až 44 let a 45 a více let," vysvětlila mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Při šampionátu uspěl tým i jednotlivci z jižních Čech

Hasišský záchranný sbor Jihočeského kraje reprezentovali písečtí David Kubiš a Michal Brousil a Petr Benda, Ondřej Fišer a Jiří Dvořák z územního odboru Tábor.

„Skvělého výsledku dosáhnul Michal Brousil, který ve své věkové kategorii A (do 34 let) nenašel přemožitele a z Ústí nad Labem si odvezl mistrovský titul. Další medaili, a to bronzovou, vybojoval v kategorii B (35 až 44 let) David Kubiš. Jiří Dvořák v kategorii B skončil na pátém místě, Petr Benda byl v téže kategorii desátý. Ondřej Fišer odsadil v kategorii A čtrnáctou příčku," uvedla ke skvělým výsledkům svých kolegů Vendula Matějů.

Parádní výkony Michala Brousila, Davida Kubiše, Jirky Dvořáka a Petra Bendy pak v celkovém součtu přinesly pro Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje zlatou medaili v kategorii družstev. Jihočeši zvítězili s velkým náskokem více než půl minuty a obhájili tak prvenství z posledního mistrovství, které se uskutečnilo předloni v Ostravě.

Jak letošní mistrovství v disciplínách TFA probíhalo?

U obchodního centra pořadatelé postavili dvě totožné tratě. Soutěžící tak závodili vždy dva paralelně. Na start se každý ze závodníků musel dostavit nejméně pět minut před plánovaným časem startu. Jeho povinná výstroj a výzbroj se skládala ze zapnutého zásahového obleku, přilby, zásahových bot a rukavic. Na zádech pak měl dýchací přístroj, který si hasiči s sebou nesou jako zátěž.

„Trať byla podle oficiálních pravidel pro disciplíny TFA rozdělena do čtyř úseků, ve kterých soutěžící plnili jednotlivé disciplíny v předepsaném pořadí. Rozhodčí měřïli čas provedení všech disciplín v jednotlivých úsecích. Časy čtyř úseků se pak závodníkovi sčítaly do celkového výsledného času. Mezi jednotlivými úseky měl soutěžící několik málo minut na rychlý odpočinek," upřesnila mluvčí jihočeských hasičů.

Náročná trať byla rozdělena na čtyři úseky

V prvním úseku závodník uchopil dvě hadicová vedení, která jedním koncem nejprve napojil na cisternu a druhým roztáhnul na délku 80 metrů. Poté, co je natáhnul a položil, měl připravené další dvě hadice B, které byly naopak rovnoběžně natažené na zemi. Obě musel smotat a uložit do připraveného boxu tak, aby žádnou svoji části nepřečnívaly.

Druhý úsek byl jediný, který závodníci absolvovali bez dýchacího přístroje na zádech. Soutěžící nejprve provedli 100 úderů palicí v takzvaném hammerboxu, následovalo pronesení dvacetikilového závaží tunelem v jednom směru, oběhnutí kužele a vrácení závaží stejnou cestou zpět. Poté závodník musel přemístit osmdesátikilogramovou figurínu připraveným koridorem opět kolem kuželu tam a zpět. Druhý úsek pak skončil překonáním třímetrové bariéry.

Ve třetím úseku soutěžící nejdříve přenesl čtyři kusy žebříků spojených po dvou k lešení, o které je opřel. Dále přenesl dva barely na stanovené trase, odložil je a poté vystoupal na lešení. Odtud pomocí lana vytáhnul nahoru břemena (smotané hadice B smotané do kotoučů) a sestoupil zpět na zem. Třetí úsek měl závodník ukončen napojením proudnice na plovoucí čerpadlo.

Čtvrtý úsek je vždy výstup na výškovou budovu. V Ústí nad Labem soutěžící stoupali po stanovené trase a schodech na střechu obchodního centra Fórum.

Autoři | Foto HZS Ústeckého kraje

Štítky hasič, zlato, mistrovství, TFA, Česko, Tábor, Písek, Ústí nad Labem, obchodní centrum, Petr Benda, Jihočeský kraj, Jiří Dvořák, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlato z republikového šampionátu v TFA je na jihu Čech. A to díky hasičům z Tábora a z Písku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.