Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Počet pětiletých dětí se v mateřských školách na jihu Čech nezvedl

Kapacita mateřských škol ve větších městech Jihočeského kraje je dostatečná, i když nově do nich musí povinně nastoupit pětileté děti. Školky zřizované obecním a městským úřadem zvládají umisťovat i čtyřleté děti, které nově musí do systému zařadit přednostně.

„Mateřské školy v Českých Budějovicích sice nezvládly letos reagovat na žádosti všech dětí mladších tří let, přesto i ty dvouleté byly ve značné míře přijímány," uvedl náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola. Starším dětem magistrát vždy dokázal nabídnout místo v mateřské škole.

Podle Podholy se město chce do budoucna zaměřit na to, aby učitelé pracovali s menšími kolektivy. „To znamená omezovat povolování takzvaných výjimek z počtu dětí na třídu, kdy je jich místo čtyřiadvaceti ve třídě osmadvacet," řekl náměstek.

V Táboře se od září lehce zvýšil počet pětiletých v mateřských školách. Zatímco v předchozích letech tento poměr činil tři až čtyři procenta, nyní je to sedm procent. Přesto radnice nemusí řešit problémy s nedostatkem míst. Pro současný školní rok měla k dispozici 390 volných míst a rodiče podali 323 žádostí.

V dalších velkých městech se počet předškoláků nijak nezvýšil. V Prachaticích, Českém Krumlově, Písku nebo Strakonicích evidují zhruba stejné množství pětiletých dětí. Podobně jako v Táboře tak i v Českém Krumlově dokonce zůstávají některá místa volná. „Počet letošních žádostí je 527 a máme kapacitu 580 dětí," upřesnila informace Petra Nestávalová z českokrumlovského městského úřadu.

Také mateřské školy v Písku dokážou reagovat na poptávku po volných místech. „Výjimkou jsou jen požadavky rodičů dvouletých dětí na konkrétní školky, které jsou plně obsazené," uvedla mluvčí písecké radnice Irena Malotová.

Mateřské školy rovněž neevidují změnu ve vývoji počtu odkladů pro nástup do prvních tříd. „Počet dětí s odkladem povinné školní docházky se pohybuje okolo padesáti dětí. Dlouhodobě nemá zvyšující se ani snižující se tendenci," řekla mluvčí strakonického městského úřadu Markéta Bučoková. Dodala, že kapacita mateřských škol ve městě je 933 míst.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky školka, dítě, počet, žádost, mateřská škola, Česko, obecní úřad, Jihočeský kraj, Petr Podhola, Tábor, České Budějovice, Český Krumlov, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet pětiletých dětí se v mateřských školách na jihu Čech nezvedl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.