Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Končí sezona vodáků na Vltavě. Projekt Jedu vodu je přínosem

Cílem projektu je čistější prostředí kolem Vltavy v části jejího vodácky nejfrekventovanějšího toku z Vyššího Brodu do Českého Krumlova. Letošní zájem o celý projekt byl větší a odezvu měla i novinka s vymyšlenou postavičkou špatného vodáka Šrota.

Když se letos 16. září uskutečnila už tradiční akce čistění břehů Vltavy po vyvrcholení vodácké sezony, neposbíralo se na zmíněném úseku z Vyššího Brodu do Českého Krumlova tolik odpadu jako v minulých letech. Velký podíl na tom měla akce Jedu vodu, jejíž součástí byl sběr odpadu v průběhu celé sezony. Břehy Vltavy při ní dávají do pořádku na nejfrekventovanějších místech samotní vodáci i dobrovolníci.

 „Jen v našem skladu jsme nashromáždili přes tři stovky plných pytlů odpadu,“ uvedl jeden z trojice zakladatelů projektu Jedu vodu inženýr Filip Hrdina. „Další odpadem napěchované stodvacetilitrové pytle jsme vyváželi na sběrná místa v průběhu sezony.“ Tato iniciativa stála peníze. Bylo třeba nakoupit pytle a sběratele odměnit. Za odevzdaný odpad dostávali nealko koktejly nebo trička.

Nejčastěji zahazují bezohlední lidé v přírodě pet lahve. I v letošním roce jich bylo v posbíraném odpadu spousty. Kuriozitou je, že hned za nimi jsou boty. „Lidé u vody ztratí hodně bot. Když se s lodí převrátí, cvaknou, mají často starost zachránit bagáž a chytit loď. Na odložené a volně položené boty už nemají pomyšlení,“ vysvětloval Filip Hrdina. Dodal, že mezi kuriózními nálezy byl kovový buben z pračky, nebo veliký kus železného plátu. „Lidé u řeky vyhazují i pneumatiky a další větší předměty,“ doplnil pro představu.

Organizátory z programu Jedu vodu potěšilo, že si vodáci všímali banerů u řeky, na kterých byly obrázky vymyšlené záporné postavičky Šrota. „Hlavně děti se těšily na pokračování originálního obrázkového seriálu,“ poznamenal Filip Hrdina. „Posádky se většinou dobře bavily a smály se. Nikdo nechtěl být jako Šrot. I proto chceme poděkovat Lesům České republiky a Jihočeské centrále cestovního ruchu za podporu našeho projektu.“ 

Záchranář Martin Pöschl měl těžké chvilky. Jedné ženě šlo o život

Po loňské úspěšné premiéře vyškoleného zdravotníka i záchranáře Martina Pöschla se také letos mohli vodáci na jeho služby spolehnout. Na dvou nejnebezpečnějších jezech opět zachytával převrácené lodě a pomáhal i s úrazy. „Na dvou stáncích jsme měli lékárničky. Tam si mohli vodáci drobná zranění od našich proškolených zdravotnic nechat ošetřit,“ poznamenal Martin Pöschl.

Proti loňsku bylo zraněných o něco méně. „Někdy teklo korytem řeky menší množství vody. Možná i to byl důvod, proč jsme měli jen výjimečně tržné rány na šití,“ podotkl. Potvrdil, že častým vodáckým zraněním je vykloubené rameno, když vodáci v nepřiměřené poloze zachycují těžší lodě.

Jednou jsme zachraňovali mladou ženu, která na jezu ztratila vědomí,“ vybavil si horší chvilky z letošního roku. „Už to vypadalo na resuscitaci, protože jsme ani nemohli nahmatat tep. Nakonec se povedlo ženu rozdýchat a přivést k vědomí.“ Také to byl dobrý důvod k tomu, aby si letošní sezonu členové týmu Jedu vodu pochvalovali.

Tisková zpráva

Štítky Jedu vodu, Vltava, příroda, odpad, Šrot, vodáci, projekt, Český Krumlov, Vyšší Brod, obuv, Lesy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Končí sezona vodáků na Vltavě. Projekt Jedu vodu je přínosem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.