Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Více než pět milionů eur na ochranu přírody přinese Jihočeskému kraji mezinárodní projekt

Záchrana kriticky ohrožených druhů, revitalizace starých alejí, vysázení nových stromů, ochrana rašelinišť či rozšíření zdrojů vysoce kvalitní pitné vody v oblasti Novohradských hor a severní části Třeboňské pánve. Tyto a další projekty bude moci Jihočeský kraj realizovat v rámci projektu CZ-SK South LIFE, se kterým uspěl v programu na ochranu životního prostředí.

Jihočeský kraj tak z Evropské Unie získal přes pět milionů eur. To je zatím nejvyšší příspěvek, jaký na kofinancování projektu z programu LIFE Evropská komise udělila.

Jihočeský kraj s projektem uspěl v konkurenci 867 žádostí a bude tak moci revitalizovat celkem pětadvacet významných lokalit. Chybět mezi nimi nebudou například Borkovická blata, Vrbenské rybníky, Pohoří na Šumavě nebo Hlubocké obory. „Úspěch projektu je výsledkem několikaleté práce,“ zdůraznila hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská a vysvětlila, že díky jeho realizaci bude kraj moci propojit péči o krajský majetek s ochranou a údržbou krajiny za podpory evropských dotací. „Kraj stejně tuto údržbu platil ze svého rozpočtu a takto se podařilo vytvořit systém ucelené ochrany přírody,“ dodala Stráská.

Jak vysvětlil náměstek hejtmanky pro oblasti životního prostředí Pavel Hroch, je tento projekt unikátní nejen výší příspěvku od Evropské komise ve výši pět milionů eur z celkových sedmi, ale také mimořádně dlouhou dobou realizace, která sahá až do roku 2024.

Projekt uspěl v konkurenci 867 žádostí

Jihočeský kraj, jako autor původní myšlenky projektu proto přizval ke spolupráci partnery. Těmi je za slovenskou stranu Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky a Bratislavské regionálne ochranárske združenie. Za Českou republiku pak s Jihočeským krajem své síly spojilo Krajské školní hospodářství v Českých Budějovicích a základní organizace Českého svazu ochránců přírody Onyx. „Česká i Slovenská republika zpracovává tak velký projekt poprvé. Vzájemné předávání zkušeností určitě pomůže tomu, aby byl celý projekt zahrnující 25 lokalit v jižních Čechách a 30 lokalit na jižním Slovensku v roce 2024 řádně ukončen,“ uvedl Hroch. 

Projekt CZ-SK South LIFE uspěl v rámci programové výzvy v roce 2016 v konkurenci celkem 867 žádostí a stal se tak v pořadí teprve jedenáctým projektem podpořeným v kategorii „Nature“ v České republice. Opatření vedoucí k ochraně životního prostředí se začala realizovat na začátku letošního září, závěrečný audit je plánován na 30. června 2024. Celkové náklady projektu přesáhnou sedm milionů eur, kraj zaplatí necelého půl milionu eur, o zbytek se podělí Evropská unie s ministerstvem životního prostředí a dalšími partnery projektu.

Tisková zpráva | Foto Radek Šíma

Štítky Evropská unie, projekt, LIFE, Jihočeský kraj, Evropská komise, Novohradské hory, Třeboňská pánev, Ivana Stráská, Slovensko, Pavel Hroch, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více než pět milionů eur na ochranu přírody přinese Jihočeskému kraji mezinárodní projekt  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.