Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Strakoničtí vojáci předávali své zkušenosti kolegům z Litvy

Letos již podruhé připravil 25. protiletadlový raketový pluk odbornou stáž pro příslušníky litevských ozbrojených sil. Stejně jako v březnu, kdy se tento výcvik konal poprvé, se litevští vojáci tento týden ve Strakonicích zdokonalovali v přípravě a vedení operací jednotek pozemní protivzdušné obrany dle standardů NATO.

Odborná příprava litevských vojáků proběhla u našeho útvaru v souladu s iniciativou TACET (Transatlantic Capability Enhancement and Training Initiative), do které se Armáda ČR zapojila. Účelem tohoto programu je posílit schopnosti a kapacity pro kolektivní ochranu Polska a baltských zemí. Důraz je při tom kladen na zvýšení interoperability mezi aliančními partnery a viditelnou deklaraci společného úsilí členských států NATO,“ vysvětlil zástupce velitele strakonického útvaru plukovník Jaroslav Daverný.

Během stáže si litevští vojáci prohloubili své znalosti v oblasti rozhodovacího a plánovacího procesu velitele či tvorby operačního rozkazu. Čeští vojáci je také seznámili se svými standardními operačními postupy. „Používáme obdobné postupy, které se od těch českých liší v drobných nuancích. Největším přínosem je pro nás sdílení a vzájemná výměna poznatků a zkušeností, abychom byli schopni v rámci Severoatlantické aliance spolupracovat při ochraně vzdušného prostoru,“ uvedl nadrotmistr Vitalijus Kožitevas z litevského protiletadlového praporu.

Trénovali zachytávání cílů

Mezi účastníky stáže byli zastoupeni nejen velitelé družstev, ale i operátoři protiletadlových raketových kompletů RBS-70. Část výcviku tak byla věnována zvýšení jejich schopností při zachytávání vzdušných cílů.

Čeští vojáci představili Litevcům také některá přídavná zařízení systému RBS-70. „Učili jsme je například používat zaměřovač pro noční vidění BORC a dotazovač IFF, sloužící k identifikaci vlastních a cizích vzdušných cílů,“ upřesnil rotmistr Miroslav Kleinmann z operační skupiny štábu 252. protiletadlového raketového oddílu. „S velkým zájmem se setkala dynamická ukázka, ve které jsme litevským vojákům komplexně představili funkčnost modulu V-SHORAD (Very Short Range Air Defence) – protivzdušná obrana velmi krátkého dosahu,“ dodal rotmistr Kleinmann.

Odborná stáž byla přínosem i pro strakonické vojáky. Velitelé protiletadlových družstev RBS-70 získávali zkušenosti s velením vojákům z jiného státu Aliance. Tyto poznatky doplnily jejich přípravu na certifikační proces, během kterého bude česká jednotka protivzdušné obrany hodnocena dle standardů NATO TACEVAL (Tactical Evaluation).

Tisková zpráva | Foto Jana Samcová

Štítky TACET, vojáci, Strakonice, 25. protiletadlový raketový pluk, NATO, Litva, protivzdušná obrana, Armáda České republiky, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakoničtí vojáci předávali své zkušenosti kolegům z Litvy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.