Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Mezinárodní experti: Temelín je kvalitní dobře provozovaná elektrárna

Celý týden prověřovalo sedm odborníků ze čtyř zemí elektrárnu Temelín. Prověrka Světového sdružení provozovatelů jaderných elektráren (WANO) skončila v pátek 3. listopadu. Odborníci potvrdili, že Temelín je kvalitně provozovanou elektrárnou. Podle expertů elektrárna dobře pracovala s návrhy, které jí doporučili v prosinci 2015.

Zahraniční experti prověřovali hned patnáct oblastí. Hodnotili například provoz, bezpečnost, havarijní připravenost nebo požární ochranu. Během kontrol se zaměřili na vlastní provádění prací, vedli rozhovory se zaměstnanci a hodnotili dokumentaci.

Ze strany elektrárny jsme se setkali s velkou otevřeností, která je důležitá pro objektivní hodnocení. Je patrné, že elektrárna s našimi návrhy pracuje. Nenašli jsme oblast, kde by vedení elektrárny na naše doporučení dál nereagovalo,“ uvedl šéf expertů Anatolij Zinchenko z Moskevského centra WANO, který v jaderné energetice pracuje už 36 let. Prostor pro zlepšení odborníci vidí v oblasti využití vnější zpětné vazby. 

Celkově je vedení Temelína s výsledkem spokojeno. „Odborníci nám potvrdili, že při realizaci jejich doporučení jdeme správným směrem. Podobné předávání nejlepších zkušeností je důležité nejen pro nás, ale i pro zlepšování a rozvoj celého jaderného odvětví,“ konstatoval ředitel Jaderné elektrárny Temelín Jan Kruml.

Během týdenní prověrky porovnávali odborníci současný stav elektrárny se stavem v roce 2015. Přitom elektrárnu srovnávali s nejlepší světovou praxí. „Obě naše jaderné elektrárny splňují české i mezinárodní požadavky, jinak by nemohly být v provozu. Mise je o výměně zkušeností a o porovnání s těmi nejlepšími. To jde daleko za požadavky legislativy,“ vidí největší význam těchto prověrek Bohdan Zronek, člen představenstva společnosti ČEZ. 

Pro Temelín šlo už o čtyřiatřicátou prověrku. „Elektrárna byla hodnocena podle nových pravidel, které Světové sdružení provozovatelů jaderných elektráren (WANO) přijalo v reakci na události ve Fukušimě," podotkl mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták. 

Nový formát prověrek hodnotí elektrárnu i jako celek a ne pouze jednotlivé oblasti.

Autoři | Foto Marek Sviták

Štítky Temelín, elektrárna, odborník, prověrka, Jaderná elektrárna Temelín, jaderná elektrárna, Jan Kruml, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní experti: Temelín je kvalitní dobře provozovaná elektrárna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.