Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mladý cestovatel Tadeáš Šíma z Prachatic šlape na kole přes Afriku

Pětadvacetiletý cestovatel Tadeáš Šíma z Prachatic zahájil expedici Na kole přes Afriku. V noci z neděle 26. na pondělí 27. listopadu doplul se vší výbavou trajektem do marockého Tangeru a odtud se hned vydal na cyklocestu podél západního pobřeží Afriky až do Kapského města v Jihoafrické republice. Za sedm až deset měsíců by chtěl zdolat trasu dlouhou čtrnáct tisíc kilometrů.

Prachatický cestovatel Tadeáš Šíma jede na kole Apache Hawk A5 jen s několika cestovními brašnami. „Kolo je pro mě naprosto zásadní záležitost. Prošlo několika úpravami, abych mohl případné defekty zvládat sám i uprostřed pouště. Budeme teď doufám nerozlučnou dvojkou,“ říká Tadeáš Šíma.

Expedice Na kole přes Afriku je Tadeášovým druhým pokusem o zdolání afrického kontinentu na kole. Loni v září vyrazil hned po státnicích z rodných Prachatic až do Kapského města. „Byla to tvrdá zkušenost, co se ale určitě neztratí. V marockém Rabatu jsem si chtěl zařídit víza do Mauritánie a Senegalu a byl jsem donucen v tomto městě trávit víkend. Když jsem se jel v sobotu projet k oceánu, byl jsem přepaden a kolo mi ukradli. Cestu jsem pak musel předčasně ukončit už po čtyřiceti dnech,“ vzpomíná Tadeáš Šíma. Letos se ale do Barcelony vydal letecky.

Stojánek je z násady od krumpáče

Kolo, na kterém se cestovatel pokusí překonat Afriku, je ze standardní sportovní řady horských kol. „U kola byly kvůli jednoduššímu provedení vyměněny původní hydraulické brzdy za mechanické kotoučové a kolo bylo opatřeno odolnými nosiči,“ komentoval úpravy zástupce marketingu značky Apache Štěpán Pleskač.

„Pořídil jsem si také pohodlnější řídítka a stojánek z násady od krumpáče, který bude víceúčelovým nástrojem,“ dodává Tadeáš Šíma. Systém brašen, počínaje menší brašnou na řídítkách, přes dvě přední boční až po několik větších na zadní části kola, skýtá cestovateli asi sto litrů úložného prostoru.

Z Tangeru až do Kapského města v Jihoafrické republice pojede cyklista podél západního pobřeží Afriky sám. S klimatickými změnami počítá. Již na Sahaře bývají velmi chladné noci, kdy teplota klesá až k nule. „Mám s sebou péřový spacák, myslím, že to zvládnu,“ komentuje přípravy.

Cesta je naplánována přes Západní Saharu do Mauritánie. Tam by měl nasednout na nejdelší nákladní vlak na světě, který vede z Nouadhibou k saharským povrchovým dolům na železnou rudu. Odtud se vydá do Dakaru, kde musí vyřídit většinu byrokracie spojené se získáním víz do dalších států. Jde o Gambii, Guineu, Mali, Burkina Faso, Ghanu, Togo, Benin, Nigérii, Kamerun a Gabon.

„Rád bych se podíval do národních parků a poznal, jak tu lidé žijí. V Kongu chci navštívit Arthura Sniegona, který se v rámci neziskové organizace Save Elephants zabývá ochranou slonů afrických a bojem proti pytlákům,“ popisuje nesportovní program expedice cestovatel. Trasa dále povede na jih přes DR Kongo, Angolu, Namíbii až do Jihoafrické republiky, kde v Kapském Městě svou výpravu zakončí. „Je možné, že itinerář expedice budu muset flexibilně pozměnit. Všechno se naplánovat nedá,“ uvažuje cyklista.

Cestovatel spí na stromě v hamace nebo ve stanu

Připravit na cestu se Tadeáš snažil zodpovědně. Vedle nezbytného základního nářadí a pár náhradních dílů na kolo obsahují jeho brašny třeba také lékárničku s antimalariky. Domlouvat se hodlá s místními obyvateli anglicky a francouzsky a kdyby to náhodou nešlo, tak i rukama nohama. Prý to funguje všude a Tadeáš si to už ověřil na cestách po Asii. Spí na stromě v hamace nebo ve stanu. Na místní faunu i floru se moc těšil, ale budí v něm i respekt:

„Co jsem si zjišťoval od cestovatelů, kteří mou cestu projeli například na motorce, tak budu rád, když vůbec nějakou faunu potkám. Před přírodou mám přirozený respekt. Něco neočekávaného se může přihodit vždy. Ale nejedu na cestu se špatnými úmysly, takže budu doufat, že když mne nějaké šelmy potkají, tak se pozdravíme a půjdeme si každý po svých,“ směje se Tadeáš.

Na cestě pouští, pralesy a horami chce Tadeáš ujet od 80 do 120 kilometrů denně. „Budeme spolu s dalšími fanoušky Tadeášovu cestu sledovat a držet mu palce. Věříme, že ho naše kolo i v náročných podmínkách podrží. I pro Apache je Afrika v jednom tahu skutečnou zatěžkávací zkouškou,“ říká za Apache Bicycles Štěpán Pleskač.

Autoři | Foto Tadeáš Šíma

Štítky Tadeáš Šíma, kolo, Afrika, expedice, cestovatel, Prachatice, Kapské Město, Jihoafrická republika, Tanger, Mauritánie, Demokratická republika Kongo, Senegal, Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladý cestovatel Tadeáš Šíma z Prachatic šlape na kole přes Afriku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.