Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

První temelínský blok bude plánovaně odstaven pro výměnu paliva

Přes 16 tisíc plánovaných činností předpokládají provést technici v Jaderné elektrárně Temelín během odstávky prvního bloku. Ta začne v pátek 8. prosince večer a je plánovávna na necelé tři měsíce.

Během odstávky energetici vymění třetinu paliva, zkontrolují turbínu a bezpečnostní systémy nebo zmodernizují kompenzátor objemu, tedy zařízení, které reguluje tlak v reaktoru. Teprve podruhé budou veškeré odstávkové práce řídit ze speciální řídícího centra. 

Odstávka je klíčové a také nejnáročnější období provozu elektrárny. Zásadní je bezpečné a kvalitní provedení všech potřebných prací. To nám dá i předpoklady pro spolehlivý provoz v dalším období,“ uvedl Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika ve společnosti ČEZ.

Veškeré odstávkové práce budou energetici řídit ze speciálního řídícího centra. Poprvé tento model Temelín vyzkoušel během letní odstávky druhého bloku. Na ploše 500 metrů čtverečních budou sedět čtyři desítky odborníků z elektrárny i od dodavatelů. Odděleni budou pouze přibližně metr vysokými zástěnami. Tento způsob se osvědčil, protože zrychlil a zjednodušil komunikaci mezi pracovníky elektrárny a dodavateli, což je během odstávky důležité.

„I s dodavateli se do odstávky zapojí přibližně tisícovka lidí, kteří musí během necelých tří měsíců zvládnout přes šestnáct tisíc činností. Odstávka druhého bloku proběhla od poloviny května do konce července, trvala 73 dní a ČEZ je zvládl s desetidenním předstihem,“ doplnil tiskový mluvčí Marek Sviták.

Autoři | Foto archiv JE Temelín

Štítky Temelín, ČEZ, odstávka, Jaderná elektrárna Temelín, elektrárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První temelínský blok bude plánovaně odstaven pro výměnu paliva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.