Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V okresních městech na jihu Čech příští rok zdraží voda

Čtyři okresní města v Jihočeském kraji zvýší příští rok ceny vodného a stočného. Ceny služeb se pro obyvatele řady jihočeských měst nezmění, ale třeba ve Strakonicích klesne od 1. ledna poplatek za svoz odpadu o 200 korun na 260 korun. Nájmy obecních bytů i ceny tepla nechají radnice nebo jejich společnosti často stejné. V Českých Budějovicích se některé položky mohou změnit v průběhu roku.

Ve Strakonicích zastupitelé odsouhlasili, že roční poplatek za svoz odpadu klesne z letošních 460 na 260 korun. Po dvou letech, kdy cena tepla klesala, stoupne ve městě o 3,7 procenta. Jeden gigajoule bude stát 558,30 koruny.  „Průměrná domácnost zaplatí přibližně o 55 korun měsíčně více než letos," řekla mluvčí radnice Markéta Bučoková. Výše nájemného se nemění, vodné a stočné zdraží z 91,11 na 94,5 korun.

V Českých Budějovicích zaplatí lidé za metr krychlový vodného a stočného do 31. března 71,54 koruny. Další hospodářský rok pak začne 1. dubna. „Cena vodného a stočného na hospodářský rok 2018/2019 bude na programu rady města pravděpodobně v březnu," řekla mluvčí radnice Jitka Welzlová. Dodala, že mírně se zvýší cena tepla. Průměrná domácnost při roční spotřebě 25 gigajoulů zaplatí o 86 korun více než letos.

Jindřichův Hradec ponechává ceny všech služeb stejné. Podobně se v příštím roce nic nezmění ani v Táboře. Písek zdraží vodné a stočné přibližně o korunu na 77,20 korun. „Případné zvýšení ceny za teplo nebylo ještě schváleno," uvedla mluvčí písecké radnice Irena Malotová.

V Českém Krumlově chtějí radní zvýšit poplatek za svoz odpadu o 48 korun ročně na 600 korun. Návrh projedná zastupitelstvo 21. prosince. Vodné a stočné zdraží z letošních 74,14 koruny za metr krychlový včetně DPH na 75,003 koruny. „Nárůst cen vody zatíží čtyřčlennou domácnost asi o jednu stokorunu za rok," řekl místostarosta Josef Hermann. Nájemné ve 157 městských bytech, kde žije 301 lidí, zůstává jako letos 53,49 koruny. Cena tepla klesne podle mluvčí radnice Petry Nestávalové o jedno až dvě procenta, letos byla kolem 550 korun za gigajoule.

V Prachaticích bude vodné a stočné od 1. ledna dražší o 2,31 koruny. Za metr krychlový letos obyvatelé platili 76,85 koruny, od ledna to bude 79,16 koruny. Cena nájemného v téměř 1400 městských bytech zůstává od roku 2010 stejná, měsíční minimální nájem je 53,49 koruny. „Poplatky za odpad zůstávají již od roku 2006 stejné, 500 korun ročně na osobu," řekl starosta Martin Malý. Za teplo lidé zaplatí stejně jako letos 739 korun za gigajoule. „Chystáme se teplo v příštím roce zlevnit," dodal Malý.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vodné, stočné, teplo, město, Strakonice, odpad, Česko, poplatek, České Budějovice, Jihočeský kraj, Martin Malý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V okresních městech na jihu Čech příští rok zdraží voda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.