Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Horská služba a šumavští lyžaři se rozloučí s rokem tradiční jízdou s pochodněmi po jedné z nejprudších českých sjezdovek

Tradiční jízdou s pochodněmi se v neděli 31. prosince rozloučí se starým rokem Horská služba Šumava a šumavští lyžaři. Po setmění sjedou s pochodněmi takzvanou černou sjezdovku Šance na šumavském Špičáku, která patří mezi nejprudší lyžařské tratě v České republice.

Sjezd s pochodněmi je tradičním rozloučení šumavských lyžarů s rokem starým. Pod nejprudší částí černé sjezdovky bude připraveno občerstvení, oheň, hudba a ohňostroj. Přijďte i vy popřát lyžařům dobrou zimu.

Pětatřicet až čtyřicet šumavských lyžařů a členů Horské služby Šumava se sejde na Silvestra v 17:00 hodin pod sjezdovkou Šance, vlastní sjezd pak bude zahájen v 17:30 hodin. 

„Hodně štěstí v novém roce, ať se vám vše vydaří, to vám přeje Horská služba a šumavští lyžaři – to je zvolání, kterým se každoročně loučíme s rokem starým a vítáme nový. Tradice silvestrovského sjezdu na Špičáku sahá až do roku 1948, kdy byla na Šumavě založena Horská služba. Tehdy ještě nebyly svahy Špičáku zalesněny tak jako dnes a silvestrovský sjezd se odehrával zhruba tam, kde se nyní nachází sjezdová trať číslo dvě,“ uvedl náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Tradice byla přerušena v roce 1951, kdy bylo zřízeno pohraniční pásmo, a Špičák byl spoután krunýřem železné opony. V roce 1957 byl opět silvestrovský sjezd s pochodněmi obnoven a lyžaři startovali zhruba v polovině nynějších Šancí.

Od roku 1972 se Šance začaly sjíždět celé, a kromě dvou ročníků, které se nekonaly kvůli nedostatku sněhu, nebyl tento každoroční zvyk přerušen. „Zakladatelé tohoto tradičního rozloučení byli Antonín Říha a Jiří Bárta. V pozdějších dobách na ně navázali Vlastík Maxa, Ticha, Franta Chroust a mnoho dalších členů Horské služby. Každý sjezd je vždy doplněn troubením večerky na trubku,“ řekl náčelník Janďura.

Horská služba Šumava zve všechny přátele Horské služby a milovníky i návštěvníky pohoří, aby se zúčastnili oslavy sjezdu přímo na sjezdovce číslo čtyři. Pod nejprudší částí černé sjezdovky bude připraveno občerstvení, oheň, hudba a ohňostroj. Přijďte i vy popřát lyžařům dobrou zimu.

Autoři | Foto horskasluzba.cz

Štítky lyžař, rozlučka, rok, pochodně, Šumava, horská služba, sjezdovka, Špičák, Česko, silvestr, Jiří Bárta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horská služba a šumavští lyžaři se rozloučí s rokem tradiční jízdou s pochodněmi po jedné z nejprudších českých sjezdovek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.