Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Oslavy příchodu nového roku se neobešly bez zranění. Nejvíce úrazů řešila budějcká nemocnice

Jihočeští záchranáři řešili 154 událostí, o čtvrtinu více oproti dlouhodobému průměru. Ošetřili jedenáct lidí, kteří se lehce až středně těžce zranili při používání pyrotechniky. Zhruba padesát výjezdů bylo k úrazům, většina z nich souvisela s nadměrnou konzumací alkoholu. Převažovala zranění hlavy a končetin po pádu a řezná poranění od rozbitého skla.

„Zhruba dvě desítky zranění si způsobili lidé při vzájemných potyčkách. Protialkoholní záchytná stanice byla plně obsazena již v 19:30 hodin večer. Všech pět lůžek bylo zaplněno celou službu," řekla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Petra Kafková.

Stejně jako každý rok, tak i teď, museli lékaři z jihočeských nemocnic řešit několik případů úrazů spojených s oslavami příchodu nového roku. Nejvíce práce měli v nemocnici v Českých Budějovicích, kde poslední prosincový den ošetřili 96 pacientů.

V rámci úrazové ambulance Nemocnice České Budějovice jsme během Silvestra ošetřili šestasedmdesát dospělých a dvacet dětských pacientů. Hospitalizováno bylo deset pacientů. První poranění související s použitím zábavné pyrotechniky jsme řešili již kolem devatenácté hodiny, kdy byl do našeho traumacentra letecky transportován devětačtyřicetiletý pacient vietnamské národnosti. Tento pacient utrpěl poranění v oblasti hlavy, popáleniny v obličeji a dále poranění ušního bubínku,“ uvedl lékař Alexandr Rypl z oddělení úrazové a plastické chirurgie.

Od půlnoci do sedmé novoroční hodiny ranní ošetřili na traumacentru v Českých Budějovicích celkem
čtrnáct pacientů, dalších sedm pacientů bylo hospitalizováno. Popáleniny v oblasti rukou a krku utrpěli tři pacienti. Další ambulantní ošetření a příjem k hospitalizaci se týkal pacientů s otřesem mozku.

„Českokrumlovští lékaři ošetřili pacienta s popálenou a zhmožděnou dlaní od petardy. Další zranění byla lehčího charakteru,“ sdělil předseda představenstva Nemocnice Český Krumlov Jindřich Florián.

Záchranáři řešili od nedělních 18:00 hodin do dnešních šesti hodin ráno 154 událostí. Jedná se o čtvrtinový nárůst oproti průměru. Od silvestrovské půlnoci do rána zasahovaly posádky v sedmdesáti případech. Záchranáři ošetřili jedenáct lidí, kteří se zranili při použití pyrotechniky, většinou lehká až středně těžká poranění rukou nebo obličeje. „Žádný z pacientů nebyl ohrožen na životě," uvedla Kafková. Podle mluvčí byl nejdramatičtější nárůst počtu volání byl v prvních čtyřiceti minutách po půlnoci, bylo jich několik desítek.

Autoři | Foto transhospital.cz

Štítky oslava, silvestr, úraz, nemocnice, pacient, pyrotechnika, Nemocnice České Budějovice, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Jindřich Florián, Nemocnice Český Krumlov, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oslavy příchodu nového roku se neobešly bez zranění. Nejvíce úrazů řešila budějcká nemocnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.